Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Tarwemarkt maakt een pas op de plaats

1 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarweprijzen op de internationale beurzen hebben de afgelopen handelssessie een stap terug gedaan. De areaal- en voorraadcijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw lagen voor tarwe redelijk in de buurt van de verwachtingen van de handel. Toch ontlokte de cijfers een flinke reactie op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe is gisteren op de Matif gesloten op €350,25 per ton. Dat is €8,25 lager dan de slotkoers een dag eerder maar nog wel €0,25 hoger dan maandag. Op de CboT daalde de koers van het julicontract naar het laagste niveau sinds 27 februari en sloot op $8.68,75 per bushel (circa €305 per ton). Daarbij moer wel worden opgemerkt dat de handel in het julicontract bijna is afgelopen.

Het septembercontract staat op $8.84 per bushel (circa €311 per ton) en dat loopt op naar $9.15,75 per bushel (€320 per ton) voor het maart 2023-contract. Op de Matif is dit juist omgekeerd en loopt de prijs juist af voor de contracten naar €337,50 voor het laatste contract voor de oogst van 2022. Op de Amerikaanse markt speelt een prijsdrukkend effect van het beschikbaar komen van de nieuwe oogst sterker dan in Europa. Dat is ten dele een verklaring voor dit verschil.

Het areaal- en voorraadrapport van het USDA dat eens per kwartaal wordt gepubliceerd bevatte gisteren voor de tarwe en maïs weinig verrassingen. Het areaal maïs is kleiner geworden ten opzichte van vorig jaar en areaal tarwe is toegenomen. Het USDA heeft in vergelijking met de maarteditie van het rapport geen grote aanpassingen gedaan. Daarmee geeft het USDA een neutraal signaal af. Bij soja is dat anders. Het areaal is met 2,6 miljoen acre verlaagd ten opzichte van het maartrapport naar 88,3 miljoen acre. Dat is overigens nog wel een uitbreiding ten opzichte van vorig seizoen met 1,2 miljoen acre. Maar door het relatief kleiner uitgevallen areaal is de markt gevoelig voor opbrengstprognoses en weersomstandigheden. Het USDA maakt wel de kanttekening bij de cijfers dat de data deels verzameld is toen het zaaien op de noordelijke prairies door natte omstandigheden nog niet was afgerond.

Te kleine vrachten
Hoewel er bij de gesprekken over het hervatten van de graanexport uit Oekraïne weinig vorderingen worden gemaakt (en er nog een flinke hoeveelheid graan van de oude oogst in de opslagen daar ligt) wordt er ook al tarwe van de nieuwe oogst in Azië aangeboden. De Oekraïense tarwe wordt aangeboden voor circa $390 per ton Free on Board, zo meldt Persbureau Reuters op basis van twee graanhandelaren uit Singapore. Het graan wordt dan verscheept in partijen van circa 25.000 ton via de Roemeense haven van Constanta. Voor transport over lange afstanden en gezien de relatief hoge vrachtprijzen zijn dit eigen te kleine partijen die aangeboden worden. Een beetje bulkcarrier neemt al gauw twee tot drie keer zoveel graan mee. Onder Aziatische verwerkers is er dan ook maar beperkte belangstelling voor de tarwe uit Oekraïne. Australië is mede door de gunstige ligging in het voordeel.

De graanoogst in Oekraïne is overigens nog maar net begonnen. In het zuiden en oosten is circa 1% van het areaal gedorst, zo maakte het ministerie van Landbouw vandaag bekend. De gemiddelde opbrengst komt daarbij tot nu toe op 2,23 ton per hectare. Daarmee is het Oekraïense ministerie overigens één van de weinige die direct met opbrengstcijfers komt. Vanuit bijvoorbeeld de VS maakt het USDA de oogstvordering wekelijks bekend (maandag was 42% van de wintertarwe geoogst) en FranceAgriMer kwam vandaag met het bericht dat 5% van de graanoogst binnen is. Maar over de opbrengsten worden niet of nauwelijks mededelingen gedaan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden