John E Heintz Jr / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Graanmarkt zakt door angst voor recessie

6 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De graankoersen op de internationale beurzen stond de afgelopen handelssessie zwaar onder druk. Voor een deel speelt het weer hierin een rol. Er was alleen een bredere trend zichtbaar. Niet alleen de granenmarkt kreeg een tik. Ook ruwe olie en de aandelenmarkten hebben een flinke veer gelaten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van het septembercontract tarwe op de Matif zakte naar €331,75 per ton. Dat is €12,50 lager dan een dag eerder. Op de CBoT zakte de tarwenotering met meer dan 4% naar $7.93,75 per bushel. Soja daalde op de Amerikaanse beurs met 3% en maïs leverde 2,5% in.

Regen in de Midwest van de VS geeft een boost een de potentiële opbrengsten van maïs en soja in dit belangrijke teelt gebied. De maïs en de VS staat er overigens vrij goed op, zo blijkt uit het gisteren gepubliceerde Crop Progress-rapport van het USDA. 64% van het areaal krijgt de classificatie goed of excellent en 9% slecht of zeer slecht. Dat is gelijk aan het vijfjarige gemiddelde. Voor soja is het beeld wisselend. 63% staat goed of excellent en 9% slecht of zeer slecht. De oogst van wintertarwe in de VS is inmiddels over de helft. 54% van het areaal is binnen. Het vijfjarige gemiddelde staat voor deze tijd op 48%. Ook de voorlopige areaalcijfers uit Canada zijn bekendgemaakt. Het areaal tarwe is daar gegroeid naar de grootste oppervlakte in negen jaar.

Recessie
De daling op de granenmarkt wordt door analisten niet zo zeer toegeschreven aan ontwikkelingen op de markt zelf maar, aan een brede angst onder beleggers voor een recessie. De Bank of England schreef gisteren in een commentaar dat 'de economische vooruitzichten voor het VK en wereldwijd aanzienlijk zijn verslechterd'. "Na de illegale invasie van Oekraïne is de wereldwijde inflatiedruk sterk toegenomen. Dit weerspiegelt grotendeels de scherpe stijgingen van de energie- en andere grondstoffenprijzen die de inflatiedruk als gevolg van de pandemie hebben verergerd, en een verdere verstoring van de toeleveringsketens. Het reële inkomen van de huishoudens en de winstmarges van sommige bedrijven zijn daardoor gedaald."

Kort gezegd komt het er op neer dat de vraag naar grondstoffen daardoor kan afnemen en bedrijven in zwaar weer kunnen komen. De afgelopen handelssessie was er dan ook een golf van liquidaties in posities door beleggers en speculanten zowel op de granenmarkt als in olie en op de aandelenbeurzen. Cash wordt volgens analisten als veiligere haven gezien dan posities in bijvoorbeeld grondstoffen aanhouden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden