Agrifoto

Analyse Granen

Temperatuur loopt op, net als de tarweprijs

11 Juli 2022 - Niels van der Boom

Het gaat er heet aan toe deze week in de atmosfeer en ook de tarwemarkt wordt daardoor beïnvloedt. De termijnmarkten herstellen zich in rap tempo na een dip afgelopen week. Goede exportcijfers voor de EU onderbouwen de stemming. Nu de tarweoogst losbarst, wat mogen we dan verwachten van de prijsvorming?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het kort:

  • Tarwemarkten herstellen ook maandag sterk
  • Hittegolf in Europa beïnvloedt prijs
  • Exportseizoen voor EU goed begonnen
  • Russische tarweprijs en exportbelasting blijven dalen
  • Opbrengst tarwe VS wisselend
  • Perspectief tarweteelt 2023 positief

Donderdag en vrijdag herstelde de internationale markten voor granen sterk. Vooral voor tarwe was dat het geval. Maandag 11 juli trekt die lijn door. Het septembercontract op de Matif noteert maandagmiddag een plus van zo'n €2,50 tot €4,50, waarmee de tarweprijs op €359,50 tot €361,50 per ton uitkomt. Op de CBoT staan de contracten ruim 1% in de plus met $8,88 per bushel voor het julicontract en $9 per bushel voor het septembercontract.

Veel vraag naar Europese tarwe
Aan het begin van het nieuwe exportseizoen doen Europese landen goede zaken, maar of dat een voorteken is voor het gehele seizoen, daar zijn marktanalisten nog niet zo zeker van. Het ziet ernaar uit dat Europa voor nu de gaten opvult die Oekraïne op de wereldmarkt moet achterlaten. Zo kocht Egypte – buiten een tenderronde om – tarwe in Duitsland en dat is bijzonder. Naar verluidt hebben meer Afrikaanse landen grote volumes tarwe in Duitsland gekocht. In totaal meer dan 1 miljoen ton. Frankrijk levert ondertussen meer tarwe aan Algerije en Marokko nu deze twee landen niet zo gemakkelijk product uit de Zwarte Zeeregio kunnen ontvangen.

Bijzonder is de situatie in de Zwarte Zeeregio wel – en dan met name in Rusland. Het land stevent af op een recordoogst aan tarwe. Normaal voldoende nieuws om de marktprijs flink te drukken. Dit seizoen is de exportpotentie het grote vraagteken waar nog geen consensus over is bereikt in de markt. Voor kopers is Russische tarwe aantrekkelijk. Dat is ook zichtbaar in de laatste GASC-tender van afgelopen week. Het Egyptisch staatsbureau kocht voornamelijk Russische tarwe voor €413 per ton FOB. Dat is voor levering september en oktober. Ook Frankrijk deed goede zaken.

Russische prijs blijft dalen
De GASC-prijs ligt $16 per ton onder het niveau van de vorige tender. Wat de Russen helpt is een dalende koers van de roebel en een verlaging van de exportbelasting op tarwe. Die bedroeg $146 per ton en is nu gedaald naar $84 per ton. Volgens het Russische marktbureau IKAR ligt het prijsniveau nu op $358 per ton FOB in het land. Een daling van $17 ten opzichte van een week eerder. Inmiddels is de eerste 100.000 hectare tarwe in het land geoogst, wat de druk op de prijzen opvoert. Het land exporteerde afgelopen week 340.000 ton granen en 250.000 ton en 500.000 ton in de weken daarvoor.

In de eerste zeven dagen van juli heeft Oekraïne ondertussen 30% minder graan geëxporteerd dit seizoen, zo heeft het landbouwministerie maandag bekendgemaakt. Het gaat om 402.000 ton.

De eerste opbrengstindicaties voor het zuiden van Europa zijn negatief en ook dat wordt in de markt meegenomen. Met een aanhoudend droog en warm tot zeer warm weertype in het vooruitzicht verhit de tarwemarkt. Ook de Amerikaanse notering neemt dat mee. De tarweoogst in Frankrijk is vroeg begonnen en verloopt door het droge weer ook zeer vlot. Analisten houden rekening met een betere opbrengst in het noorden van het land. Ook elders in Noordwest-Europa moet die beter zijn.

Wisselende berichten Amerikaanse tarwe
In de VS loopt de oogst van wintertarwe op volle toeren. In de zuidelijke staten Texas en Oklahoma is het combinen van de tarwe nagenoeg afgerond en de oogstwerkzaamheden verschuiven noordelijk naar het zuiden van de Plains. De eerste indicaties voor de wintertarweopbrengsten zijn daar negatief. Zo'n 1,34 tot 2 ton per hectare voor harde rode wintertarwe (HRW). Dat meldt de US Wheat Association, die wekelijks over de oogstvoortgang, opbrengst en kwaliteit rapporteert. In andere staten zijn de opbrengsten fors beter. Vooral waar berekend kan worden. Daar wordt zo'n 6,72 ton per hectare geoogst (100 bushel per acre). Dat zijn prima opbrengsten. In South Dakota, waar de oogst over een week start, worden wintergranen beschadigd door stormen en hagelbuien. Neerslag van betekenis, in combinatie met hoge temperaturen, zorgt er wel voor dat de toestand voor zomergranen verbetert. Dat is terug te zien in de gewasrating.

Conclusie: bijzonder marktverloop
Al met al blijft de tarwemarkt zich zeer bijzonder ontwikkelen. Waar historisch gezien in juli en augustus altijd sprake is van oogstdruk – en daarmee dalende prijzen – heeft de prijsvorming zich toch flink hersteld. Deels is sprake van een technische correctie omdat het niveau vorige week te hard is gedaald, zo menen analisten. Daarbij is de markt nu op zoek naar een nieuwe balans. Een combinatie van droogte en een goede export zorgen ervoor dat in Europa weer naar boven wordt gekeken. De laatste zeven handelsdagen tonen aan dat de bodem van de markt op €325 per ton ligt en het plafond voor nu waarschijnlijk rond de €375. Voor een akkerbouwer zijn dat prima prijzen die vanuit een historisch perspectief zeer hoog zijn te noemen.

Het biedt ook kansen voor de langere termijn nu het septembercontract voor 2023 weer boven de €300 handelt. Ook het decembercontract zit boven dit niveau. De eerste keuzes voor seizoen 2022/2023 moeten nu al worden genomen. Denk aan inkoop van kunstmest en zaaizaad. Een tarweprijs boven de €300 legt een belangrijke bodem in de markt waar ook andere gewassen zich aan moeten meten. Vooral voor suikerbieten en handelsgewassen wordt dat nog een hele kluif.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden