Agrifoto

Analyse Granen en Grondstof

Wasde-rapport zet de graanmarkt onder druk

13 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De graanprijzen op de internationale beurzen stonden de afgelopen handelssessie flink onder druk. Het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is daarvan de belangrijkte oorzaak. Topopbrengsten worden nog steeds niet verwacht maar toch geeft het USDA een bearish signaal af. Uit Europa komen ondertussen wisselende opbrengstprognose naar buiten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif sloot het septembercontract tarwe 3% lager op €341,75 per ton. In Chicago was het verlies zelfs nog wat groter met een daling van 5%. Het septembercontract tarwe op de CBoT komt daarmee uit op $8.14,25 per bushel (circa €298 per ton). Het augustuscontract soja daalde 3,5% en het septembercontract maïs zakte zelfs met bijna 7%.

Volgens de analisten zette het Wasde-rapport de markt onder druk. Voor tarwe rekent het USDA op een lagere opbrengst maar omdat er minder vraag is, neemt de eindvoorraad toe. De totale beginvoorraad plus de oogst beschikbaar voor het seizoen 2022/2023 is 1,1 miljoen ton naar beneden bijgesteld naar 1.051,7 miljoen ton. De verlaging komt grotendeels voor rekening van lagere opbrengsten in de EU, Oekraïne en Argentinië. In Canada en de VS is de opbrengstverwachting naar boven bijgesteld. Voor de EU wordt de oogst op 134,1 miljoen ton geraamd als gevolg van aanhoudende droogte in grote delen van Europa. Dat is 2 miljoen ton lager dan het Wasde-rapport in de juni-editie meldde. Het verbruik van tarwe is 1,8 miljoen ton lager geschat en staat nu op 784,2 miljoen ton. Dat komt voornamelijk door een kleinere vraag naar tarwe voor veevoer in de EU en Oekraïne. De eindvoorraad is met 0,7 miljoen ton verhoogd naar 267,5 miljoen ton. Dat is de kleinste voorraad sinds seizoen 2016/2017.

Meer maïs
Ook voor maïs verwacht het USDA een toename van de eindvoorraad. In de VS is de beginvoorraad verhoogd en gaan de rekenmeesters van het Wasde-rapport uit van een grotere oogst vergeleken met het vorige rapport. Op wereldniveau valt de totale maïsoogst echter lager uit. In Rusland, de EU en Kenia is de opbrengstverwachting naar beneden bijgesteld. Het verbruik van maïs is echter meer naar omlaag bijgesteld, in tegenstelling tot de opbrengst. Toch komt de eindvoorraad dit seizoen nog 2,5 miljoen hoger uit dan het Wasde-rapport in juni meldde, namelijk op 313 miljoen ton.

In de oliehoudende zaden is zowel de productie als de export en de eindvoorraad naar beneden bijgesteld. De vraag voor olieproductie is wel iets verhoogd. De EU-oogst van koolzaad is met 0,4 miljoen ton verlaagd naar 17,9 miljoen ton. De droogte in Duitsland en Frankrijk is hiervan de belangrijkste oorzaak.

Kritische geluiden
In het Wasde-rapport ligt volgens verschillende analisten de focus op de vraag naar granen. Het USDA geeft daarmee munitie aan de groep handelaren die van mening is dat de relatief hoge prijzen ten koste gaan van de vraag naar graan en dat deze prijzen op termijn geen stand kunnen houden. Voor de Amerikaanse markt is de hoge dollarkoers daarbij een extra barrière. De zorgen over een tegenvallende productie worden daardoor overschaduwd. Droogte in de EU wordt wel verschillende keren genoemd maar aandacht voor de problemen met het weer in de Midwest van de VS is praktisch geen aandacht. Verschillende experts waarschuwen daarom dat de voorraden krap blijven. Dat blijft een voedingsbodem voor een zeer volatiele markt zoals in de afgelopen maanden is gebleken.

Grote verschillen in Europa
Het Franse ministerie van landbouw kwam gisteren met een opbrengstprognose voor tarwe. De oogst van zachte tarwe wordt op 32,9 miljoen ton geschat door het ministerie. Dat is 7% lager vergeleken met vorig jaar voornamelijk veroorzaakt door droogte. In Duitsland lijkt de schade van de droogte mee te vallen volgens de eerste berichten van handelaren. In verschillende zuidelijke en oostelijke deelstaten is de tarweoogst begonnen en de opbrengsten zijn goed te noemen. Een totale opbrengst van 22 tot 22,5 miljoen voor Duitsland, dat is circa 5% hoger dan vorig jaar lijkt mogelijk volgens sommige bronnen. Maar daarbij wordt wel de kanttekening geplaats dat het nog wel een dag of tien duurt voor de tarweoogst in Duitsland echt opgang komt en ook de opbrengsten in andere regio's bekend worden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden