Agrifoto

Analyse Granen en Grondstof

Oogstvorderingen en export drukken tarweprijs

15 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De gesprekken die gaande zijn over het hervatten van de uitvoer van graan uit het Zwarte Zee gebied hebben een lichte druk gehad op noteringen van de internationale beurzen. Daarnaast zijn er flinke vorderingen gemaakt met de oogst op het noordelijk halfrond. Deze hebben een prijsremmend effect. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif sloot het septembercontract tarwe €1,50 lager op €342,75 per ton. De notering op de CBoT liet een iets sterkere daling zien. De koers in de VS daalde de afgelopen handelssessie met 2% naar $7.95 per bushel (circa €291 per ton).

De tarweoogst vordert gestaag, vaak onder gunstige omstandigheden. Dit zorgt op het moment voor relatief veel aanbod van tarwe. Optimisme over een doorbraak in de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne over het hervatten van de graanexport kreeg volgens sommige analisten de overhand op de markt. Volgende week wordt een akkoord getekend over die onderhandelingen, zo meldde de Turkse minister van defensie eerder deze week. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres hield overigens nog wel een slag om de arm.

Lage oogstverwachting Oekraïne
De export van graan uit Oekraïne komt in de eerste week van juli uit op 598.000 ton, zo blijkt uit de data van het Oekraïense ministerie van landbouw. Dat is 35,4% minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De totale graanopbrengst wordt nu geraamd op 50 miljoen ton. Vorig jaar werd er nog een recordoogst van 86 miljoen ton binnen gehaald. De lagere opbrengst in dit seizoen komt voor een deel door het verlies van delen van het land aan de Russische bezetter, maar ook de opbrengsten per hectare liggen lager vergeleken met vorig jaar.

Verschillende experts waarschuwen ervoor om de rol van Rusland en Oekraïne op de wereldmarkt voor vooral tarwe ook weer niet te overschatten. Het aanbod van tarwe is en blijft krap. Daar is fundamenteel niet veel in veranderd te laatste weken. De opbrengstcijfers uit de EU en de VS zijn minstens zo belangrijk. Die zullen de komende tijd in belangrijke mate de richting op de tarwemarkt bepalen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden