De stemming op de CBoT was de afgelopen handelssessie in de mineur. Op de Matif maakte de tarwenotering daarentegen een flinke stap omhoog. De Amerikaanse handel was in de ban van gunstige weersvoorspellingen en een mogelijk akkoord tussen Rusland en Oekraïne over de Zwarte Zeehavens. Op de beurs in Parijs zorgde goede exportcijfers juist voor een positieve stemming.
Het septembercontract tarwe op de Matif pluste €10,75 en sloot daarmee op €350,75 per ton. Op de CBoT leverde het tarwecontract 1,6% in ten opzichte van een dag eerder. De maïs- en sojanoteringen zette een verdere daling door die al eerder werd ingezet deze week. Soja bereikte de laagste koers in een halfjaar en maïs sloot op de laagst notering in bijna acht maanden.
Dat de prijzen op de CBoT onder druk staan komt door een combinatie van factoren. De weerberichten zijn met name voor de maïs gunstig, de Oekraïense havens gaan mogelijk weer open, (Amerikaanse) energieprijzen laten een dalende trend zien en handelaren en speculanten bouwen posities af. De tarwenotering blijft desondanks nog redelijk goed overeind op de CBoT. De vraag is of dat dit zo blijft of dat de negatieve stemming in de maïs- en sojahandel overslaat naar tarwe.
Export
Op de Matif zorgde onder andere de exportcijfers voor een positieve stemming op de beurs. Volgens de statistieken van de Europese Commissie is er 364.000 ton tarwe in de eerste tien dagen van het nieuwe exportseizoen (dat op 1 juli start) uitgevoerd. Dat is circa 70.000 ton meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Verschillende landen zijn op de wereldmarkt actief op zoek naar tarwe. Eerder deze week kwam via onbevestigde bronnen naar buiten dat het Egyptische staatsinkoopbureau GASC 640.000 ton tarwe in directe onderhandelingen bij vijftien private handelaren gekocht zou hebben. Inmiddels doen er cijfers de ronde dat die hoeveelheid nog 120.000 hoger is. Bangladesh heeft in een tender 50.000 ton tarwe gekocht. Pakistan is aan de markt voor 200.000 ton en dat wordt mogelijk opgekrikt naar 300.000 ton.
Over de heropening van de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee lijkt een akkoord op handen te zijn. Volgens het ministerie van de Turkse president Erdogan zullen Oekraïne, Rusland, Turkije en secretaris van de VN Guterres daarover vandaag (vrijdag 22 juli) een akkoord tekenen. Het bericht van Turkije werd overigens niet direct bevestigd door Rusland of Oekraïne. Zelensky hintte gistenavond wel op een mogelijk snelle heropening van de havens.
Droogte
De negatieve stemming op de Amerikaanse beurs wekt bij sommige analisten overigens wel wat verbazing. Voor de groei gunstige weerberichten zorgen in belangrijke mate voor de druk op de prijzen. Het USDA is over de stand van de maïs en soja behoorlijk positief, volgens analisten waarschijnlijk zelfs te positief. Verschillende gebieden hebben nog steeds met een flink droogteprobleem te maken, zo blijkt onder meer uit de gisteren gepubliceerde droogtemonitor.