VolodymyrT / Shutterstock.com

Nieuws Oekraïne

Graanexport Zwarte Zee weer open na akkoord

22 Juli 2022 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

Het akkoord over het graancorridor is beklonken: Oekraïne en Rusland hebben samen met de Verenigde Naties en Turkije een overeenkomst getekend over de export van graan uit Oekraïne. Turkije gaat een grote rol spelen als belangrijkste bemiddelaar tussen Oekraïne en Rusland.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdagmiddag 22 juli werd de overeenkomst beklonken in Istanbul. De overeenkomst moet de export van granen uit Oekraïne via de Zwarte Zee weer mogelijk maken. Volgens de VN-secretaris Antonio Guterres en de Turkse president Tayyip Erdogan zal de overeenkomst helpen om de wereldwijde voedselcrisis te verlichten. Momenteel zit er ongeveer 20 miljoen ton graan vast in Oekraïne wat geëxporteerd moet worden.

Turkije bekleed rol als bemiddelaar
Turkije treedt al weken op als bemiddelaar om tot een overeenstemming te komen tussen Oekraïne en Rusland en gaat een zeer grote rol spelen in de graanexport van Oekraïne door de Zwarte Zee. Ook zij hebben de overeenkomst getekend. Er komt een coördinatiecentrum in Istanbul waar de VN, Turkije, Oekraïne en Rusland gaan samenwerken om alles goed en volgens de regels te laten verlopen. Bekend is dat Turkije de Oekraïense schepen moet begeleiden door de Zwarte Zee. Dat wordt nog een hele uitdaging gezien schepen veilig langs de zeemijnen moeten varen. Ook wordt er streng toezicht gehouden op het smokkelen van bijvoorbeeld wapens. De exacte voorwaarden zijn echter nog voor een groot deel onduidelijk.

Matif doet een stap terug
De tarweprijs op de Matif staat de hele dag al onder druk door de ontwikkelingen in Istanbul. Gisteren sloot de Matif nog op €350,75 per ton. De beurs opende vanmorgen op €340,50 en zakte gedurende de handelsdag door naar €329 per ton. Uiteindelijk sloot de koers vrijdagavond op €325,75 per ton. De markt is overigens ook de hele dag boven het laagste niveau van de voorbije weken gebleven dat op €325,50 per ton staat. Die grens wordt nu dus nog nét aangehouden. Het effect van het akkoord op de tarwemarkt lijkt vooralsnog enigszins beperkt te blijven. Daar komt bij dat er bij experts ook wel wat twijfels zijn over bijvoorbeeld in hoeverre de infrastructuur nog op orde is voor de graanexport en of reders en verzekeraars het aandurven het gebied dat vol mijnen ligt in te varen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox