Agrifoto

Analyse Granen en Grondstof

Droogte tempert opbrengstprognoses graan

29 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt zette de afgelopen handelssessie weer een stapje omhoog. Op de tarwemarkt blijven de ontwikkelingen rond de Zwarte Zee een grote rol spelen. Bij maïs en soja zijn de ogen van de internationale handel vooral op droogte in de VS gericht. Maar ook in Europa gaat het groeiseizoen alles behalve van een leien dakje

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe sloot op de Matif gisteren op de €341,25 per ton. Dat is €1,25 hoger vergeleken met een dag eerder. Op de CBoT zat de tarwekoers nog steviger in de lift. Daar pluste het septembercontract 3,5% naar $8,17 per bushel (circa €294 per ton). Maïs en soja sloten op de Amerikaanse beurs eveneens in de plus.

De stijging van de tarwekoers komt voor een belangrijk deel voor rekening van de onzekerheid rond de uitvoer van Oekraïense tarwe. Vorige week ondertekende Rusland, Oekraïne, Turkije en de VN een overeenkomst die de export via de Zwarte Zee weer op gang moet brengen. VN-topdiplomaat Martin Griffiths zei hoopvol te zijn dat vrijdag de eerste vrachten graan uit Oekraïne kunnen vertrekken. Hij voegde daar wel aan toe dat er nog een veilige route om de zeemijnen heen uitgewerkt moet worden.

Het Oekraïense comité van graanhandelaren (UGA) maakte gisteren bekend dat Oekraïne tot nu toe 11,8 miljoen ton graan heeft gedorst. Er is 8 miljoen ton tarwe geoogst en de gemiddelde opbrengst komt daarmee uit op 3,52 ton per hectare. Voor gerst staat de teller op 3,5 miljoen ton wat resulteert in een gemiddelde opbrengst van 3,26 ton per hectare. De koolzaadoogst bedraagt 1,7 miljoen ton bij een gemiddelde opbrengst van 2,52 ton per hectare. De totale Oekraïense oogst van granen en oliehoudende zaden is eerder dit jaar door de overheid op 50 miljoen ton geraamd. Ter vergelijking: vorig jaar haalde Oekraïense boeren een recordoogst van 86 ton binnen. Door de oorlog is het beteelde areaal dit jaar 25% gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Door de kleinere oogst wordt rekening gehouden met een graanexport van 30 miljoen ton voor het seizoen 2022/2023.

Vroege en tegenvallende oogst
In Hongarije is de oogst van tarwe en gerst afgerond zo meldt het ministerie van Landbouw. Door droogte en hitte is de oogst erg vroeg afgerond volgens het ministerie. De opbrengst van wintertarwe ligt circa 25% lager dan vorig jaar. Dit jaar is er 3,9 miljoen tarwe geoogst. Vorig jaar was dat 5,3 miljoen ton. Door de aanhoudende droogte komen ook de opbrengsten van maïs en zonnebloemen in gevaar volgens het ministerie.

In Frankrijk is de tarwe- en gerstoogst bijna achter de rug. Gemiddeld moet volgens marktbureau FranceAgriMer nog 5% van het areaal zachte tarwe geoogst worden en 8% van de (zomer)gerst. De harde tarwe vrijwel geheel binnen.

In de maïshandel zijn de ogen vooral gericht op de droge en warme omstandigheden in de VS. Maar ook in Europa werkt het weer niet mee aan een topopbrengst. Marktbureau Stratégie Grains verlaagde deze maand de EU-prognose voor korrelmaïs van 66,8 miljoen ton in de verwachting van juni, naar 65,4 miljoen ton deze maand. In Frankrijk, de grootste maïsproducent in de EU, valt de opbrengst waarschijnlijk lager uit dan het vijfjarige gemiddelde dat op 13,2 miljoen ton staat. In delen van Zuid Europa hadden telers eerder deze maand te maken met extreem hoge temperaturen. En ook droogte speelt de Europese boeren partte. In Frankrijk kan circa 35% van het maïsareaal beregend worden. Door het droge verloop van de lente en zomer zijn de waterstanden in verschillende regio's dusdanig gedaald dat er beregeningsverboden zijn ingesteld. Deze julimaand wordt in Frankrijk waarschijnlijk de droogste sinds 1959 volgens de meteorologische dienst Meteo France.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden