Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Dipje in de tarweprijs trekt gelijk kopers aan

3 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De koersen op de graanbeurzen gaven de afgelopen handelssessie een gemengd signaal af. Parijs laat een voorzichtige plus zien terwijl Chicago in de mineur zit. De ontwikkelingen in Oekraïne blijven daarbij een dominante factor in de prijsvorming.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen op de internationale graanbeurzen lieten de afgelopen handelssessie een wisselend beeld zien. op de Matif pluste het septembercontract tarwe €3 om te sluiten op €339 per ton. Het septembercontract tarwe op de CBoTsloot 3,2% lager op $7.74,75 per bushel (circa €279 per ton). Maïs en soja deden eveneens een stapje terug in Chicago.

De dalende trend in de tarweprijs op de CBoT wordt door analisten in belangrijke mate toegeschreven aan de hervatting van de graanexport uit Oekraïne. Maandag vertrok het eerste schip dat al in de haven van Odessa lag sinds de Russische aanval in februari. Dat schip is gisteren avond aangekomen in Turkije en zal vandaag worden geïnspecteerd voor de reis naar Libanon vervolgd kan worden. De graandeal drukt een stevig stempel op de tarwemarkt maar is zeker niet de enige reden voor de dip op de Amerikaanse beurs. Dan had Parijs een soortgelijke prijsbeweging moeten laten zien. De Amerikaanse tarwe export wordt voor een deel gehinderd door de hoge dollar koers. Tarwe uit de VS is daardoor relatief duur ten opzichte van de Europese tarwe.

De lagere graanprijs trekt overigens ook kopers. Volgens bronnen binnen de Europese graanhandel heeft Algerije circa 660.000 ton tarwe gekocht in een tender. Ook Jordanië, de Filipijnen, Zuid-Korea, Tunesië en Japan zijn op het moment aan de markt voor tarwe. De aantrekkende vraag zorgt er voor dat de tarweprijs voorlopig in elk geval niet veel verder door zal zakken.

Alternatieve optie voor graanexport
Ondanks de graandeal wordt een belangrijk deel van de Oekraïense
tarwe via de EU uitgevoerd. Eén van de veelgebruikte routes daarbij loopt via Roemeense haven van Constanta. Het graan wordt uit Oekraïne aangevoerd per spoor of via duwbakken over de Donau en wordt vervolgens op zeeschepen geladen in Constanta aan de Zwarte Zee. Sinds februari is er al 1,46 miljoen ton Oekraïens graan doorgevoerd. De exploitant van de haven Comvex heeft €4 miljoen geïnvesteerd in een extra terminal voor duwbakken die sinds een paar weken operationeel is. Ondanks de graandeal worden in de haven van Constanta de mogelijkheden verkend om de doorvoer van graan verder op de voeren. Volgens de havenautoriteiten is er een investering nodig van €340 miljoen in machines om het graan uit Oekraïne te kunnen verwerken naast de reguliere overslag in de haven.  

Verder maakt het Roemeense ministerie van landbouw bekend te verwachten dit seizoen tarwe beschikbaar te hebben voor export, zo maakte het ministerie vandaag bekend op basis van de voorlopige opbrengstcijfers. 96% van de tarwe is geoogst in het land. Volgens de Roemeense boerenbond ligt de tarweopbrengst wel 25% lager vergeleken met vorig jaar. De totale productie komt daarmee dit seizoen uit op circa 9 miljoen ton. Vorige seizoen was Roemenië goed voor bijna 10% van de tarwe productie in de EU en voor een kwart van de EU-export. Door aanhoudende droogte hebben ook de maïs en zonnebloemen het moeilijk in Roemenië. Ruim 200.000 hectare maïs en zonnebloemen heeft schade opgelopen volgens het ministerie op een totaal van circa 7 miljoen hectare.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden