Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Russen hebben moeite tarwe kwijt te raken

5 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De graannoteringen op de internationale beurzen sloten de afgelopen handelssessie in de plus. Voor een deel spelen de weersverwachtingen daarin een rol. Maar ook de ontwikkelingen rondom de Zwarte Zee spelen zijn belangrijk. Het scheepsverkeer uit Oekraïne komt voorzichtig op gang terwijl Rusland moeite heeft met het vinden van kopers voor tarwe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif deed de afgelopen handelssessie weer een stapje omhoog. Het septembercontract sloot €5,25 hoger op €342,25 per ton. Op de CBoT steeg de tarwekoers 2,4%. Het septembercontract sloot op $7.81,75 per bushel (€281 per ton). Maïs en soja sloten eveneens in de plus in Chicago met respectievelijk 1,9% en 3,6%.

Krapte in het aanbod van tarwe blijft zijn stempel drukken op de markt. De export vanuit Oekraïne wordt beetje bij beetje hervat maar dat geeft nog onvoldoende lucht op de markt. Vandaag staat de afvaart van drie geladen schepen gepland met in totaal circa 58.000 ton graan aan boord. Misschien nog wel groter nieuws rondom de graandeal is dat een lege Turkse bulkcarrier onderweg is naar Oekraïne om daar een lading graan op te halen. Een woordvoerder van het lokale bestuur van de regio Odessa maakte bekend dat de verwachting is dat het schip vandaag aan zal komen in de haven van Tsjornomorsk.

Liever geen zaken met Rusland
Rusland ondervindt op een andere manier problemen met de export van graan. Logistiek is voor de Russen niet het grote knelpunt maar het vinden van kopers is lastig. Volgens verschillende graanhandelaren die kantoor houden in Singapore zijn Aziatische maalderijen erg terughoudend met het aangaan van verplichtingen voor Russische tarwe, zo meldt persbureau Reuters. Om klanten te trekken voor tarwe biedt Rusland deze tarwe voor hele scherpe prijzen aan. Volgens de bronnen van Reuters lopen de prijzen van $405 tot $410 per ton franco geleverd (C&F) geleverd in Zuidoost-Azië. Ter vergelijking, Egypte betaalde voor tarwe in een tender enkele weken geleden rond $405 per ton op het schip geleverd (FOB), dus met kosten voor transport voor de koper. Hoewel de prijs van de Russische tarwe aantrekkelijk is durven weinig Aziatische afnemers zich daar aan te wagen. Kopers willen geen risico nemen met Russische goederen die mogelijk voor problemen zorgen. De VS kwam al met een verklaring bedoeld voor banken, reders en verzekeraars waarin stond dat voedsel en kunstmest buiten de sancties vallen. De Aziatische maalderijen lijken daar vooralsnog niet helemaal op te vertrouwen.

Rusland stevent af op een goede tarweoogst. Marktbureau Sovecon stelde gisteren de totale Russische tarweoogst op 90,9 miljoen ton. In de vorige prognose was dat nog 89,2 miljoen ton. Het Russische ministerie van landbouw zwakte vandaag de verwachtingen een beetje af. Eerder rekende het ministerie nog op een totale graanoogst van 130 miljoen ton. Door weersomstandigheden en een gebrek aan onderdelen voor westerse machines moet dat naar beneden worden bijgesteld. Het ministerie van landbouw had een exportdoel staan van in totaal 50 miljoen ton graan. Dat doel zal moeten worden herzien als de totale verwachte graanopbrengst uiteindelijk lager uit blijkt te vallen.

De sojanotering op de CBoT werd voor een belangrijk deel opgestuwd door de weersverwachtingen voor de VS. Eerder zorgde de buien die de modellen voorspelde voor druk op de prijzen. Nu duidelijk wordt dat die buien langs groten teeltgebieden zijn getrokken raakt de markt weer in de ban van hitte en droogte.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden