Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

USDA weet graanmarkt twee keer te verrassen

9 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De noteringen op de granenmarkt laten geen eenduidig beeld zien. Het optimisme over de graandeal tussen Rusland en Oekraïne ebt weer wat weg. Daarnaast wist het USDA de markt weer te verrassen met het wekelijkse Crop Progress-rapport en loopt de export van graan uit de VS beter dan verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren op €341 per ton. Dat is €1,50 lager dan de slotkoers voor het weekend. Op de CBoT sloten tarwe en maïs daarentegen marginaal hoger dan vorige week.

De uitvoer van graan uit Oekraïne komt voorzichtig op gang. De maïs uit het eerste schip dat onder de graandeal tussen Rusland en Oekraïne is vertrokken, is echter geweigerd door de koper. De levering is vijf maanden vertraagd en daarom wil de koper de maïs niet meer ontvangen. Het schip is dus niet meer onderweg naar Tripoli maar ligt voor anker ten zuiden van Turkije in afwachting van een haven/koper die de maïs wel wil ontvangen. Marktbureau IKAR verhoogde de opbrengstprognose voor de tarweoogst in Rusland van 90,5 naar 95 miljoen ton.

Van export naar import
India maakte gisteren bekend te overwegen om de importheffing van 40% op tarwe te schrappen. Prijzen op de binnenlandse markt zijn de laatste maanden fors gestegen en de regering probeert met het afschaffen van de importbeperking de prijs weer naar een meer acceptabel niveau te krijgen. Analisten noemen dit een opmerkelijke zet genoemd van India dat de op één na grootste tarweproducent ter wereld is. Kort na de Russische aanval op Oekraïne in februari maakte India nog bekend de mogelijkheden te verkennen om meer tarwe te exporteren om daarmee de schaarste op de wereldmarkt te verkleinen. Als de importheffing wordt geschrapt zou de vraag naar tarwe nu juist toenemen.

Verrassingen
Het USDA verlaagde deze week in het Crop Progress-rapport de conditie van maïs en soja in de VS. Vanuit de handel werd een verslechtering van de stand van deze gewassen niet direct verwacht na de opwaardering een week eerder. Van het areaal maïs krijgt 58% de status goed of excellent. Dat is 3% lager vergeleken met de vorige editie van het rapport. Het areaal met de status slecht of zeer slecht is met 2% gestegen naar 16%. Het areaal soja dat er goed of excellent op staat bedraagt volgens het USDA 59%, een daling van 1% ten opzichte van vorige week. Bij zomertarwe krijgt 64% van het areaal de status goed of excellent, een daling van 6% vergeleken met vorige week. De oogst van zomertarwe is van start gegaan en 9% van het areaal is geoogst. Daarmee loopt de oogst 10% achter op het vijfjarige gemiddelde. De oogst van wintertarwe is voor 86% gevorderd. Dat is 5% minder dan het vijfjarige gemiddelde.

Verder wist het USDA de markt te verrassen met de exportcijfers van tarwe en soja over vorige week. Uit de douanecijfers blijkt dat er ruim 600.000 ton tarwe is geëxporteerd. Dat is boven de verwachting van de handel. Schattingen lagen tussen de 250.000 en 550.000 ton. De export van 132.000 ton soja vanuit de VS naar China en een totale weekexport kwam eveneens uit boven verwachting van de handel. Export zorgde voor een kleine stijging van de prijzen ten opzichte van de slotkoers van voor het weekend.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden