VolodymyrT / Shutterstock.com

Nieuws Oekraïne

Overzeese graanexport begint vorm te krijgen

10 Augustus 2022 - Jesse Torringa

De graanexport in Oekraïne begint steeds meer vorm te krijgen nu steeds meer schepen veilig de Zwarte Zee opkomen. Inmiddels is er 370.000 ton aan landbouwproducten verscheept en neemt de export over land ook nog toe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gisteren (9 augustus) verlieten opnieuw 2 vrachtschepen met graan het Oekraïense Chornomorsk. Dat brengt het totale aantal vrachtschepen dat veilig vertrokken is uit de Oekraïense havens op 12, zo meldt het Turkse ministerie van Defensie. Een van de schepen is op weg naar Zuid-Korea met 65.000 ton maïs, het andere schip gaat naar Istanbul met zonnebloemmeel aan boord. Inmiddels is er ruim 370.000 ton aan landbouwproducten geëxporteerd uit Oekraïne door vrachtschepen, mogelijk gemaakt door de graancorridor. 

'3 miljoen ton export het doel'
Sinds de start van het nieuwe exportseizoen 2022/2023 op 1 juli, is er tot 8 augustus ruim 2 miljoen ton aan granen de grens gepasseerd. Een gedeelte hiervan is oude oogst, maar ook de nieuwe oogst zal het land verlaten, zo meldt de Oekraïense douanedienst. Maïs is met 1,3 miljoen ton het meest geëxporteerde product gevolgd door tarwe met 467.000 ton. Het exportvolume is nog altijd fors lager dan vorig seizoen toen in dezelfde periode 3,8 miljoen ton werd geëxporteerd. 

Het doel is om de graanexport nog flink op te schroeven, zegt Oleksiy Vostrikov, hoofd van staatsbedrijf Ukrainian Sea Ports Authortiy (USPA). Volgens hem zijn ze goed op weg om een exportvolume van 3 miljoen ton per maand mogelijk te maken via de havens van Oekraïne. Dat is ook hard nodig om de oude en nieuwe oogst te kunnen exporteren.

Toch is het eerste vrachtschip dat Oekraïne verliet sinds de afgesproken graancorridor nooit op zijn eindbestemming aangekomen. Vrachtschip De Razoni had als bestemming Libanon, maar ligt nu voor anker in de Turkse havenstad Mersin. De Libanese koper weigerde zijn lading van 26.500 ton maïs omdat de verkoper 5 maanden te laat was met leveren. Nu wordt een nieuwe koper wordt gezocht. Dat meldt de Oekraïense ambassade in Libanon. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden