Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Weer de sturende factor op granenmarkt

10 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De noteringen op de granenmarkt lieten afgelopen handelssessie een wisselend beeld zien. Op de Amerikaanse beurs zaten soja en maïs flink in de lift, terwijl in Parijs de tarwekoers een klein stapje terug deed. Het weer is op het moment één van de grootste sturende factoren op de granenmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif beweegt nu al een aantal dagen vooral zijwaarts. Daar kwam gisteren geen verandering in. Tarwe sloot op €340,25 per ton, een daling van €0,75 ten opzichte van een dag eerder. Op de CBoT sloot tarwe 0,2% hoger. Maïs pluste op de Amerikaanse beurs 1,1%. Soja was de grootste stijger. Het septembercontract noteerde een plus van 3,1%.

De tarweoogst in Europa is voor een belangrijk deel afgerond. De voorlopige opbrengstcijfers laten grote verschillen zien tussen de landen. Voor analisten is het lastig inschatten waar de totale EU oogst op uitkomt. Ook de ontwikkelingen in Oekraïne vormen een grote onzekere factor, die op de Europese markt zwaarder weegt dan in de VS. Door de geografische ligging is het Zwarte Zee gebied een belangrijke concurrent voor de Europese exporteurs. Deze onzekerheden maken dat de Europese tarweprijs vooral zijwaarts beweegt. De markt heeft een impuls nodig om richting te kiezen.

Sturing
Spelers op de Amerikaanse beurs zijn nog in de ban van het verrassende Crop Progress-rapport van het USDA. De conditie van zomertarwe, maïs en soja werd maandag sterker afgewaardeerd dan waar de markt op rekende. Later deze week (vrijdag) komt het USDA met het maandelijkse Wasde-rapport. Handelaren en speculanten nemen in aanloop daar naar toe hun posities in. Het USDA gaf met het Crop Progress-rapport een duidelijk bullish signaal af en als je de koersontwikkeling op de CBoT de laatste dagen volgt, sorteert de markt er op voor dat ook het Wasde-rapport bullish nieuws bevat.

Buiten de sturing van het ministerie worden ook de weerberichten op de voet gevolgd door de handelaren in maïs en soja. In delen van de Midwest is wat regen gevallen de laatste dagen, maar de voorspellingen houden voor de komende dagen warm en droog weer aan. Droogte is overigens niet alleen in Noord-Amerika een probleem. Ook in delen van Zuid-Amerika en Europa hebben de gewassen te lijden onder droogte. Afrika wordt in dit verband weinig genoemd.  Marokko maakte eerder deze week al bekend dat de tarwe opbrengst is gedecimeerd door een gebrek aan neerslag. Ook in andere Noord-Afrikaanse landen worden matige opbrengsten verwacht, zo blijkt uit de Geoglam Crop Monitor.

In delen van Oost-Afrika is de toestand niet heel veel beter. Dat kan nog voor verrassingen zorgen in de graanexport. Diverse Afrikaanse landen zijn al voor een belangrijk deel afhankelijk van graanimporten en als de lokale oogsten tegenvallen, moeten zij zich nog meer op de wereldmarkt begeven. De grote vraag is of deze landen de relatief hoge prijzen van het moment kunnen en willen betalen. Gezien de recente ontwikkelingen, waarbij de vraag naar tarwe fors aantrok als de tarwekoers richting de €330 per ton ging, lijkt het daar wel op.

Bron: Gleoglam
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden