Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Handel neemt de stellingen in op de granenmarkt

12 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt kabbelt ogenschijnlijk een beetje door. Onder de oppervlakte is echter van alles aan het broeien. Analisten zouden er niet versteld van staan als het vuur op granenmarkt weer oplaait. Het Wasde-Rapport dat vanavond Nederlandse tijd door het USDA wordt gepubliceerd wil daarbij mogelijk als katalysator werken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif deed gisteren een klein stapje terug naar €338 per ton. Daarmee blijft de koers nu bijna drie weken heel dicht in de buurt van de €340 per ton schommelen. De koersen op de CBoT laten wat dat betreft wat meer leven zien. Het septembercontract tarwe sloot in Chicago de afgelopen handelssessie op $8.10,75 per bushel (circa €289 per ton). Dat is een plus van 1,4% ten opzichte van een dag eerder. De maïsnotering deed ook een stapje omhoog en sloot 1,3% hoger en soja pluste eveneens 1,3%.

De koersen op de Amerikaanse beurs hadden de wind in de rug door de dalende dollarkoers. De producten die in dollars worden afgerekend zijn daardoor concurrerender op de wereldmarkt. In de Amerikaanse exportcijfers is daar overigens nog niet veel van te merken. De week-export bedroeg 359.000 ton, keurig binnen de range waarop de handel rekende. In de maandelijkse marktbeschouwing van Stratégie Grains is de exportverwachting tarwe voor de EU in seizoen 2022/2023 naar beneden bijgesteld naar 29 miljoen ton. Een maand eerder werd nog uitgegaan van een export van 30,4 miljoen ton. Het bureau verwacht dat de Europese exporteurs dit seizoen te maken krijgen met stevig concurrentie van Rusland dat volgens de voorlopige berichten een goede tarweoogst binnen haalt.

Maïsoogst verdampt
De opbrengstverwachting voor maïs in de EU is door Stratégie Grains fors verlaagd. In juli werd nog uitgegaan van een oogst va 65,4 miljoen ton. Dat is nu verlaagd met 15% naar 55,4 miljoen ton, de kleinste oogst in 15 jaar. De reden voor de stevige bijstelling in de prognose is de aanhoudende droogte in grote delen van de EU. Droogte blijft ook in Amerika een belangrijke rol spelen. De zuidelijke prairies en het westen van de Midwest hebben ook deze week weer geen neerslag van betekenis gehad. Dat kost opbrengst in de zomertarwe, maïs en soja in deze gebieden.

De hete en droge omstandigheden creëren veel onzekerheid over de te verwachten opbrengsten. De grote vraag die veel spelers op de granenmarkt bezighoudt, is hoe het USDA deze laatste ontwikkelingen verwerkt in het Wasde-rapport. Algemeen wordt aangenomen dat het USDA vooral de potentiële maïsopbrengst zal verlagen. Het Wasde-rapport heeft de laatste jaren bewezen de markt een stevige duw een bepaalde richting op de te kunnen geven. Zeker de augustus-editie legt veel gewicht in de schaal. De maïs- en sojakoersen willen nog wel eens heftig reageren omdat augustus kort voor het begin van de oogst van deze gewassen is. Daar komt nu nog bij dat de markt zeker het laatste halfjaar erg volatiel is.

Bron: US Drought Monitor
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden