Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Oogstprognose granen van USDA maakt de tongen los

12 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Dat het USDA aan de opbrengstprognoses ging sleutelen in de augustus editie van het Wasde-rapport werd verwacht. Analisten waren daarbij vooral gefocust op maïs. De rekenmeesters van het USDA hebben de markt weten te overrompelen met een opmerkelijke wijziging in soja.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In aanloop naar het Wasde-rapport werd er door analisten gerekend op een kleiner maïsoogst in de VS door een lager opbrengst per hectare. Het USDA rekent op een kleinere oogst, minder verbruik van maïs voor voer en overige toepassingen en een kleinere eindvoorraad. De verwachte eindvoorraad voor de VS komt daarmee uit op 1,388 miljard bushel (circa 35 miljoen ton). Dat is ongeveer gelijk aan de verwachtingen van de handel.

De verrassing zit echter bij soja in de rapport. Het USDA heeft de begin voorraad naar boven bijgesteld en verwacht een grotere oogst, meer export een grotere eindvoorraad. Daar hadden analisten niet op gerekend. Juli en augustus zijn belangrijke maanden voor de groei van soja. Grote delen van de VS kampen met droogte. Bij maïs de opbrengstverwachting mede om die reden iets naar beneden bijgesteld. Het is dan ook opmerkelijk dat de opbrengst van soja, dat grotendeels in dezelfde regio's wordt geteeld, wel naar boven wordt opgeschroefd. Dat kan bijna niet kloppen volgens diverse analisten. Wat ziet het USDA dat wij missen, vragen sommigen zich af.

Recordoogst tarwe niet voldoende
Voor tarwe is de augustus editie van het Wasde-rapport redelijk neutraal. De wereldproductie stevent af op een nieuw recordoogst van 779,6 miljoen ton. Dat komt vooral voor rekening van goede oogsten in Rusland, Australië en China. De consumptie van tarwe wordt op 788,6 miljoen ton geschat. De eindvoorraad tarwe komt een fractie lager uit dan in de vorige editie van het Wasde-rapport, op 267,3 miljoen ton. Dat is nog steeds de kleinste voorraad in zes jaar. De tarweprijs kan wel beschouwd nog een stap omhoog zetten, ongeacht de ontwikkelingen in het Zwarte Zee gebied, als deze prognose klopt. Een recordoogst is immers al niet meer genoeg om de vraag naar tarwe te dekken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden