Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarweprijs opvallend stabiel in turbulente markt

16 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

Goed en slecht nieuws houden elkaar aardig in evenwicht op de granenmarkt. In Chicago staan de prijzen iets onder druk terwijl Parijs een klein plusje laat zien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif steeg gisteren naar €339,25 per ton. Daarmee blijft de notering van tarwe op de Europese beurs stabiel. In de VS lokte het Wasde-rapport van het USDA een forse reactie uit op de markt, maar ook daar begint de markt weer wat te stabiliseren. Zowel tarwe, maïs als soja deden een stapje terug op de CBoT.

In het Crop Progress-rapport van het USDA is de stand van maïs en soja beter dan verwacht. 58% van het areaal sojabonen in de VS kreeg de status goed of excellent. Dat is 1% minder dan vorige week, terwijl de markt rekende op een verlaging van circa 5%. Ook de conditie van de maïs is vrijwel gelijk gebleven. Van het totale maïsareaal kreeg 57% de status goed of excellent. Dat is eveneens een verlaging van 1%. De matige stemming op de Amerikaanse beurs komt voor een deel door de minder goede economische vooruitzichten in China. De centrale bank van de Volksrepubliek China verlaagde het rentepercentage vanwege tegenvallende economische groei. Dat wakkert ook op de graanmarkt de zorgen aan over een mogelijk naderende wereldwijde economische recessie. De Amerikaanse graanhandel is daarbij extra gevoelig voor de ontwikkelingen in China. Het Aziatische land is namelijk veruit de grootste afnemer van Amerikaanse soja.

Export
De export van tarwe vanuit de VS voor het seizoen 2022/2023 loopt ongeveer 23% achter op vorig jaar. Vanaf 1 juni is er 3,9 miljoen ton tarwe uitgevoerd. De hoge dollarkoers en de export uit Oekraïne die langzaam op gang komt, worden door analisten als ongunstig bestempeld voor de Amerikaanse tarwemarkt. Onder Europese handelaren is de stemming wat positiever. Oekraïne en Rusland worden weliswaar als concurrenten gezien op de graanmarkt, maar verschillende belangrijk afnemers op de wereldmarkt zijn voorzichtig met het doen van zaken met Rusland en Oekraïne. Enerzijds vanwege twijfels aan de houdbaarheid op lange termijn van de graandeal en anderzijds uit angst voor schending van de westerse boycot van Rusland.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden