Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwenotering krijgt een gevoelige tik

19 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenoteringen op zowel de Matif als de CboT hebben de afgelopen handelssessie een flinke stap terug gedaan. Het extra aanbod van graan uit Oekraïne is een belangrijke factor die de markt onder druk zet. De handelaren in de VS zijn bezorgd over de exportvraag naar Amerikaanse tarwe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren op €313,75 per ton. Dat is het laagst niveau sinds eind februari. Op de CBoT daalde de tarwenotering met 4,2% naar $7.31,50 per bushel (€266 per ton). Maïs en soja gingen niet in de mineurstemming op de tarwemarkt mee en sloten in de plus.{{dataviewSnapshot(40_1660918759)}}

De export van graan uit Oekraïne zet vooral de tarwemarkt flink onder druk op het moment. Inmiddels zijn er 25 schepen vertrokken onder de graandeal tussen Rusland en Oekraïne. Dat verlicht de spanning op de internationale graanmarkt. Voor de handelaren op de CBoT kwamen daar nog teleurstellende exportresultaten overheen. In de week eindigend op 11 augustus exporteerden de Verenigde Staten 207.200 ton. Dat is de kleinste export sinds de start van dit exportseizoen en 46% onder het rollend vierweekse gemiddelde.

Grote verschuiving in prognose
Het International Grains Council (IGC) kwam gisteren met de opbrengstprognose voor de granen. Dat rapport was voer voor de bears in de tarwemarkt. De verwachte tarweoogst is met 8 miljoen ton ten opzichte van de juliprognose opgeschroefd naar 778 miljoen ton. De vraag naar tarwe valt ook groter uit volgens het samenwerkingsverband en is met 3 miljoen ton verhoogd naar 783 miljoen ton. Daarmee blijft het verbruik van tarwe groter dan de productie en wordt ingeteerd op de voorraad. Het IGC heeft fors gesneden in de opbrengstverwachtingen van maïs. De conditie van het gewas in de EU en de VS is verslechterd en daarmee komt de potentiële opbrengst lager uit. De totale opbrengst komt in de raming uit op 1.179 miljoen ton. Dat is een verlaging van 10 miljoen ton vergeleken met een maand eerder. Ook op de maïsbalans overtreft het aanbod de vraag die is verlaagd met 5 miljoen ton naar 1.197 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden