Maykova Galina / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne bepalend voor stemming op tarwemarkt

22 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering is heel voorzichtig aan een herstel bezig na de forse koersdaling afgelopen week. Het herstel van export van graan uit Oekraïne drukte zwaar op met name de tarwenotering. Het diepte lijkt nu wel bereikt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tijdens het schrijven van dit artikel staan de tarwenoteringen voor de verschillende contracten voor tarwe van de oogst 2022 op de Matif voorzichtig met 0,3% tot en met 0,4% in de plus. Op de CBoT is de stemming iets minder optimistisch en bewegen de tarwecontracten dan weer iets in de plus en dan weer iets in de min. Soja zit op de Amerikaanse beurs wel redelijk stevig in de plus zoals het zich nu laat aanzien.

De oorzaak achter de forse daling op vooral de tarwemarkt vorige week lag volgens verschillende experts bij de uitvoer van graan door Oekraïne. De graandeal begint voorzichtig aan op stoom te komen. Toch is het niet zo dat daarmee alle problemen op de mondiaal krappe graanmarkt zijn opgelost. De secretaris van de VN, Antonio Gutterres, sprak zaterdag nog over problemen rondom de beschikbaarheid van schepen, de verzekering en de financiering. De Oekraïense export loopt overigens nog wel fors achter op vorig jaar. Dit seizoen is er tot en met 19 augustus 2,99 miljoen ton graan geëxporteerd volgens de data van het ministerie van Landbouw. Dat is 51,6% minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In de oogstraming gaat het Oekraïense ministerie van Landbouw uit van een totale graanoogst van minstens 50 miljoen ton. Vorig jaar haalde het land nog een recordoogst van 86 miljoen ton binnen, maar doordat delen van het land bezet zijn door Rusland en door lagere opbrengsten per hectare komt Oekraïne daar lang niet aan dit jaar. Misschien nog een grotere zorg dan de oogst dit jaar is de oogst volgend jaar. De eerste gewassen moeten al weer zo'n beetje de grond in. De vicevoorzitter van de landbouwraad waarschuwt dat een derde van de Oekraïense boeren geen wintergranen wil zaaien. De financiële middelen daarvoor ontbreken simpelweg.

Ook Zwarte Zeetarwe in de mineur
Dat de uitvoer van graan uit Oekraïne steeds beter begint te lopen, is in de notering voor de Zwarte Zeetarwe niet terug te zien. Volgens marktbureau IKAR is eind vorige week de prijs gezakt met $25 dollar naar $325 per ton free on board. Ondanks de lagere prijs is er niet meer Russische tarwe uitgevoerd. Volgens Sovecon exporteerde Rusland vorige week 850.000 ton graan tegenover 890.000 ton een week eerder. Door het toenemende aanbod van met name tarwe staan ook op de binnenlandse markt de prijzen onder druk. Onder boeren nemen de zorgen over voldoende opslagcapaciteit daardoor toe. De oogst was gigantisch, de export loopt matig en de oogst van zonnebloemen en maïs staat voor de deur. Er is daarom een run op opslagapparatuur (silo's, maar bijvoorbeeld ook slurven) volgens Sovecon. Het droge en bovengemiddeld warm weer in Rusland kan binnenkort wel voor lagere opbrengsten bij de zomergewassen zorgen en voor problemen bij het zaaien van de wintergewassen, waarschuwt Sovecon. Volgens het marktbureau hebben Russisch boeren nu circa 172.000 hectare wintergraan gezaaid. Vorig jaar was dat in deze periode 288.000 hectare.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden