Zahnoi Alex / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Export Oekraïne van weinig invloed op granenmarkt

29 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Op de tarwemarkt is het weer een beetje zoeken en aftasten. De export uit het Zwarte Zee gebied blijft een belangrijke factor, maar de meeste recente exportcijfers duwden de markt niet echt een richting op. Op de Amerikaanse beurs is het vooral maïs dat de klok slaat. De opbrengsten zouden wel eens beduidend lager uit kunnen vallen dan wat het USDA eerder voorspiegelde.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenoteringen op de internationale beurzen staan licht onder druk. De contracten voor de oogst van 2022 laten op de Matif tijdens het schrijven van dit artikel nog weinig verandering zien vergeleken met het weekend. Op de CBoT staan de tarwecontracten voorzichtig met enkele tienden procenten in de plus. De soja notering zit wel iets in de mineur in de VS en staat circa 0,5% lager. Maïs is de grootste stijger, de verschillende contracten zitten van 1% tot 1,5% in de plus.

De druk op de tarwemarkt is voor een deel veroorzaakt door de export van graan door Oekraïne. Vrijdag maakte president Zelensky bekend dat er onder de graandeal 1 miljoen ton graan is uitgevoerd. Volgens de president zijn er 44 schepen vertrokken naar 15 landen. In totaal zijn er 70 aanvragen ingediend voor schepen die willen laden in Oekraïne. Het doel is om 3 miljoen ton per maand te exporteren, zo voegde Zelensky daar wel aan toe. De VN-coördinator van de graandeal liet zaterdag weten dat er nog miljoenen tonnen voedsel van de vorige oogst geëxporteerd moeten worden. "Met de graandeal is er een beetje ruimte gecreëerd, maar er moet nog veel meer graan uitgevoerd worden om voldoende plaats te maken voor de nieuwe oogst", zo liet VN-coördinator Amir Abdulla via persbureau Reuters weten.

Krappe markt
Bij maïs zijn het de verwachte tegenvallende opbrengsten die de stemming maken. De Pro Farmer Midwest Crop Tour schetst een minder positief beeld van de Amerikaanse maïsoogst dan het USDA. Het USDA ging eerder deze maand in het Wasde-rapport uit van een Amerikaanse oogst van 14.359 miljoen bushel. In de Crop Tour blijft de maïsopbrengst steken op 13.759 miljoen bushel. Dat is de kleinste oogst sinds 2019. In het westen van de Midwest vallen de opbrengsten tegen omdat telers te maken hebben met droogte. In het oosten viel meer neerslag, maar naar verwachting zijn de opbrengsten niet voldoende om de lagere opbrengsten in de droge regio's te compenseren.

In Europa speelt droogte de maïsopbrengst eveneens parten. FranceAgriMer berichtte dat de regen die eerder deze maand in sommige delen van Frankrijk is gevallen nauwelijks verlichting heeft gebracht in de door droogte en hittegolven getroffen gebieden. Op de toch al krappe wereldmarkt zorgt dat voor extra spanning. Volgens verschillende analisten zal daar voorlopig geen verandering in komen. Zowel bij tarwe, maïs en soja zijn de voorraden relatief krap en de oogsten halen geen records. De volatiliteit op de graanmarkt lijkt daarmee de komende maanden niet voorbij. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden