Jason Vanajek / Shutterstock.com

Analyse Granen en Grondstof

Australië verwacht een geweldige graanoogst

6 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De oogst van de tarwe op het noordelijk halfrond is nog nauwelijks achter de rug of de ogen van de markt zijn alweer gericht op het komende seizoen. Verder kwam Australië met de opbrengstprognose voor de tarweoogst die over aan paar maanden begint.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif bewoog vooral zijwaarts gisteren. Het septembercontract sloot op €323 per ton. Dat is €0,75 lager dan de slotkoers voor het weekend. De spreiding tussen de verschillende contracten voor de oogst van 2022 is er klein op het moment. December en maart sloten op €321,75 en mei 2023 staat op €322,25 per ton. De CBoT was gisteren gesloten in verband met de Amerikaanse dag van de arbeid.

Oekraïne kwam vandaag met de eerste areaalcijfers voor het komende seizoen. Het ministerie van Landbouw meldt dat er 686.000 hectare winterkoolzaad is gezaaid. Dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar. In de westelijk provincies is het zaaien van koolzaad inmiddels afgerond. Voor de wintergerst rekent het ministerie op een krimp in het areaal ten opzicht van vorig jaar met 20%. De eerste wintertarwe is inmiddels ook al gezaaid in Oekraïne. Volgens het ministerie is 5.170 hectare wintertarwe gezaaid. Het ministerie deed geen uitspraken over het totale areaal wintertarwe voor het komende seizoen. De minister liet vorige week wel aan persbureau Reuters weten dat het areaal zou kunnen dalen van 4,6 miljoen hectare afgelopen seizoen naar 3,8 miljoen hectare het aanstaande seizoen.

Topoogst
Het statistiekbureau van het Australische ministerie van Landbouw Abares verwacht een tarwe- en koolzaadoogst die net onder het record van vorig jaar blijft steken. Abares raamt de tarweoogst op 32,2 miljoen ton. voor koolzaad komt de prognose uit op 6,6 miljoen ton. De gerstproductie blijft iets achter in het rijtje met 12,3 miljoen ton. Dat zou de op drie na grootste oogst ooit zijn in Australië. "De wintergewassen in Australië zien er veelbelovend uit in het begin van de lente", zegt Jared Greenville directeur van Abares is de toelichting op de cijfers. "We verwachten een totale oogst van 55 miljoen ton. Het areaal zomergewassen valt hoogst waarschijnlijk ook groter uit dan gemiddeld. Er is voldoende vocht in de bodem en er is afgelopen herfst meer grond braak gebleven volgens Abares. "De gunstige groeiomstandigheden houden naar verwachting aan", aldus Greenville. Dat komt omdat meteorologen de kans 70% inschatten dat het voor Australische landbouw gunstige weerpatroon La Niña ook deze lente aanhoudt. "De haperende Chinese economie, de hoge kunstmestprijzen en de hoge machinekosten halen de glans af van de verwachte topoogst."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden