Stoyan Yotov / Shutterstock.com

Analyse Granen en Grondstof

Poetin zet graandeal met Oekraïne op scherp

7 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

De Europese en Amerikaanse beurzen lieten de afgelopen handelssessie een tegengestelde beweging zien. Op de Matif was er in de tarwehandel een trendbreuk. Vandaag heeft Poetin de graanmarkt flink opgeschud. Hij is totaal niet tevreden met de graandeal. Sterk nog hij zegt dat arme landen bedrogen zijn met de overeenkomst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif leverde het septembercontract tarwe €8,75 en sloot op €314,25 per ton. De handel in het septembercontract zit er bijna op met nog maar ruim 3.000 openstaande posities. Interessanter is het daarom om te zien wat er met de andere contracten van de oogst 2022 gebeurden. Die sloten gisteren ook lager maar de daling was minder groot dan bij het septembercontract. Daarmee is er sprake van een omslag op de Europese termijnmarkt. De koers van de contracten loopt nu op van €318,75 voor december naar €325 voor mei. Dat is al een teken dat de markt ervanuit gaat dat een forse daling van de koers voorlopig niet wordt verwacht.  

De tarwekoers op de CBoT zette de afgelopen handelssessie wel een stapje omhoog. Het septembercontract sloot op $8,00 per bushel. Maïs zat eveneens in de lift terwijl soja een stapje terug deed.

De Russische president Vladimir Poetin uitte vandaag forse kritiek op de graandeal die onder leiding van de VN en Turkije tot stand is gekomen om de uitvoer van tarwe uit Oekraïne weer op gang te krijgen. Tijdens een symposium over de economie in Vladivostok zei de Russische president dat de ontwikkelingslanden bedrogen zijn met de graandeal. Het graan uit Oekraïne gaat niet naar de armste landen zoals de bedoeling was volgens Poetin. "Wat we zien is een brutale misleiding, een misleiding door de internationale gemeenschap van onze partners in Afrika en andere landen die dringend voedsel nodig hebben. Het is gewoon oplichterij", volgens Poetin. "Het is duidelijk dat met deze aanpak de omvang van de voedselproblemen in de wereld alleen maar zal toenemen, wat kan leiden tot een ongekende humanitaire catastrofe."

Kopers laten Russische tarwe links liggen
Van de 87 schepen die onder de deal zijn vertrokken zijn er maar twee met 60.000 ton graan naar de armste landen vertrokken volgens Poetin. Veruit het grootste deel van het graan is naar de EU verscheept. Poetin beschuldigt het westen van het uitrollen van een koloniale strategie. Hij hint erop dat de voorwaarden in de deal aangepast zouden moeten worden. Het steekt Poetin dat hoewel graan, maar ook kunstmest, buiten de westerse sancties wel effect hebben op de Russische graanexport. Beperkingen op transport, het betalingsverkeer en verzekeringen blijven volgens de Russische president gewoon van kracht.

De felle woorden van Poetin komen na een goede Russische tarweoogst. Het grote aanbod van tarwe en de problemen zetten de prijzen voor de Russische tarwe. En zelfs met fikse kortingen zijn er nog maar weinig landen te vinden die de tarwe uit Rusland durven te kopen. De afnemers zijn vooral landen met goede banden met het Kremlin. Op de stelling van Poetin dat de Oekraïense tarwe vooral naar de EU gaat, valt ook nog wel wat af te dingen. Volgens de gegevens van de VN zijn de meeste schepen vertrokken met als eindbestemming Turkije. Verder zijn er ook schepen vertrokken naar China, India, Egypte, Jemen en Somalië.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden