John E Heintz Jr / Shutterstock.com

Analyse Granen en Grondstof

Balans blijf wankel op de granenmarkt

15 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De beschikbaarheid van tarwe blijft een punt van zorg op de granenmarkt. FranceAgriMer heeft de exportverwachting naar beneden bijgesteld. Aanbod van tarwe uit Oekraïne geeft wat lucht op de markt, maar Poetin is bepaald niet te spreken over hoe de graandeal uitpakt voor Rusland. En in de VS zorgt een spoorwegstaking voor hoofdbrekens.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif steeg de koers van het decembercontract naar €337,25 per ton. Dat is de hoogste notering in een maand tijd. Op de CBoT steeg de notering van het decembercontract zelfs naar het hoogste punt sinds eind juni. Maïs en soja zaten de afgelopen handelssessie weer enigszins in de mineur. Speculanten nemen nog steeds hun winst na de rally die maandag het hoogtepunt bereikte volgens analisten.

Het Franse marktbureau FranceAgriMer heeft woensdag de exportverwachting voor zachte tarwe naar landen buiten de EU verlaagd. De totale export volgens FanceAgriMer uit op 10 miljoen ton. Dat is een verlaging van 300.000 ten opzichte van de vorige raming maar nog wel 14% boven de prognose van juli. Door het aanbod van goedkopere tarwe uit het Zwarte Zeegebied valt de vraag naar Franse tarwe iets lager uit volgens het marktbureau. Door de droogte valt het totale aanbod van graan dat beschikbaar is voor export ook wat lager uit. De Franse eindvoorraad tarwe is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van de vorige voorspelling op 2,36 miljoen ton. De eindvoorraad gerst is verhoogd van 1,56 naar 1,66 miljoen ton. Voor maïs maakt FranceAgriMer nog geen voorspelling aangezien nog maar 5% van het areaal geoogst is.   

Onvrede
Het aanbod van tarwe uit het Zwarte Zeegebied blijft wel een punt van zorg. De export van granen uit Oekraïne komt steeds beter op stoom, maar zit nog lang niet op het niveau van voor de Russische inval. De secretaris van de VN Antonio Guterres heeft woensdag contact gehad met de Russische president Poetin, onder andere over de graandeal met Oekraïne. Guterres liet na afloop weten dat het absoluut noodzakelijk is om de obstakels rondom de kunstmestexport vanuit Rusland weg te nemen. Verschillende analisten zijn er echter niet zo zeker van dat de graandeal een lang leven beschoren is, gezien het verloop van de oorlog en de haperende Russische economie.

In Amerika is het een op handen zijnde spoorwegstaking die problemen veroorzaakt bij de graanexport. De bonden eisen onder andere een forse loonsverhoging en beter arbeidsomstandigheden. Drie van de twaalf bonden die in totaal circa de helft van het spoorpersoneel vertegenwoordigen, hebben het voorstel van de werkgevers verworpen. Bijna 30% van het goederen transport in de VS vindt plaats per spoor. Een staking heeft daarmee niet alleen grote gevolgen voor de graanmarkt maar ook voor de Amerikaanse economie als geheel. Vandaar dat de regering Biden zich nu ook actief bemoeit met de spoorwegen. Zo werkt de regering aan een noodplan met alternatief vervoer om de gevolgen van een spoorwegstaking nog enigszins te beperken. Spelers in de levensmiddelen- en energiesector hebben al laten weten dat als de treinen stoppen met rijden dat scherpe prijsstijgingen tot gevolg kan hebben.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox