Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaanse tarwemarkt blaast stoom af

16 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt is krap. Een mogelijke staking van de Amerikaanse spoorwegen zorgde daarom deze week voor lichte paniek, vooral op de Amerikaanse tarwemarkt. De koers is daardoor enigszins opgejaagd. Nu de staking voorlopig van de baan is, zie je gelijk in correctie. In Europa zijn het vooral de economische verwachtingen die richting geven aan de granenmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif heeft de gisteren een stapje terug gedaan. Het decembercontract sloot €5 lager op €332,25 per ton. Op de CboT stond de tarweprijs steviger onder druk. Het decembercontract zakte met 3,1% naar $8.45 per bushel. Maïs en soja sloten marginaal lager op de Amerikaanse beurs.

De daling van tarwe in Amerika is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de spoorwegstaking. De bonden waren van plan het werk vandaag (vrijdag 16 september) neer te leggen. Door ingrijpen van de Amerikaanse president Biden is een staking op het laatste moment afgewend. Het Witte Huis maakte gisteren bekend dat er een voorlopige overeenkomst is tussen de bonden en de spoorwegmaatschappijen. Op de granenmarkt hebben handelaren echter een voorschot genomen op de mogelijke staking. De verwachting was dat er daardoor lokale tekorten zouden ontstaan met hogere prijzen tot gevolg. Vooral de in de tarwemarkt is daardoor de nodige lucht geblazen. Nu de staking van de baan is moet die lucht weer uit de markt.

Op de Matif zijn het vooral de economische verwachtingen die de stemming wat drukken volgens analisten. Verschillende signalen duiden erop dat centrale banken rentes verder gaan verhogen. Dat remt de economische groei en daarmee ook de vraag naar grondstoffen waaronder graan. Daarnaast speelt ook de beschikbaarheid van graan uit het Zwarte Zeegebied een grotere rol op de Europese dan Amerikaanse granenmarkt. De markt worstelt nog erg met hoe de woorden van Poetin van vorige week moeten worden geïnterpreteerd. Een matige of zelfs slechte opbrengst van maïs in de EU en Oekraïne legt daarbij wel een stevige bodem in de markt.

Nieuwe tender
Het Saoedische staatsinkoopbureau Saudi Grains Organization (Sago) heeft gisteren een tender uitgezet voor tarwe. De inkooporganisatie wil in deze tender 535.000 ton tarwe verwerven. In Argentinië blijft droogte een probleem. De graanbeurs van Buenos Aires waarschuwde gisteren (donderdag 15 september) dat boeren verschillende tarwepercelen maar laten voor wat het is. Het gewas is daar dermate slecht ontwikkeld dat het niet meer loont om er tijd en energie in te steken. Hoe groot dat areaal is, kan de beurs niet zeggen. Wel blijkt uit de statistieken dat het areaal dat er normaal of slecht op staat is toegenomen van 18% vorige maand naar 34% deze maand. De voorraad vocht in de bodem voor de tarweregio's is gestegen van 29% normaal of droog naar 46% normaal of droog. De belangrijke regio's hebben momenteel te kampen met de ergste droogte in dertig jaar. Als de droogte ook richting het komende seizoen aanhoudt -wat goede mogelijk is gezien het waarschijnlijk aanhouden van het weerfenomeen La Niña - komen de plannen voor het zaaien van de maïs in gevaar.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden