Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Bijstelling tarweoogst Rusland weegt op de markt

20 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwekoersen sloten de afgelopen handelssessie lager. Extra aanbod uit Rusland wordt daarbij als belangrijke oorzaak aangewezen door experts. Soja en maïs zette voorzichtige stapjes omhoog door tegenvallers in de VS. Het nieuws dat China soja te duur vindt doet daar weinig aan af.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering stonden de afgelopen handelssessie onder druk. Op de Matif leverde het decembercontract €8 in, om te sluiten op €325,75 per ton. Op de CBoT zakte het tarwecontract met 3,4% naar $8.30,50 per bushel. De maïsnotering blijft nagenoeg gelijk op de Amerikaanse beurs. Soja sloot 0,8% hoger op de CBoT.

Het aanbod van tarwe uit Rusland zette de prijs onder druk. Marktbureau IKAR verhoogde de Russische tarweoogst met 2 miljoen ton naar een totale oogst van 99 miljoen ton. daarmee zou de grootste tarwe-exporteur ter wereld potentieel 47,5 miljoen ton tarwe beschikbaar hebben voor de uitvoer. Amerikaanse tarwe is daarnaast minder concurrerend op de wereldmarkt vanwege de hoge dollarkoers. Het agressieve monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank helpt daar niet bij volgens analisten.

In Oekraïne vordert het zaaien van graan gestaag. Het ministerie van Landbouw maakte vandaag bekend dat ongeveer 9%, oftewel 364.000 hectare van het geplande areaal wintertarwe in de gebieden onder controle van de regering is gezaaid. Van wintergerst zit ongeveer 5% in de grond en er is 15.300 hectare, 18% van het geplande areaal, rogge gezaaid. Koolzaad is bijna allemaal gezaaid volgens het ministerie. In totaal is er 948.000 hectare koolzaad gezaaid en dat is 98% van het geplande areaal.

Afwaardering
De stijging van maïs en soja op de CBoT komt volgens experts voor een deel voor rekening van de aanpassing in het Crop Progress-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. 7% van de maïs in de VS is geoogst. Daarmee loopt de oogst nipt achter op het vijfjarige gemiddelde dat voor deze tijd op 8% staat. Van het areaal maïs krijgt 52% de status goed of excellent. Dat is een daling van 1% ten opzichte van de vorige editie van het rapport. Van het areaal soja is 3% geoogst. Dat is 2% minder dan het vijfjarige gemiddelde. Net als bij maïs heeft het USDA ook hier de conditie van het gewas verlaagd. Van het totale areaal krijgt 55% de status goed of excellent, eveneens 1% lager ten opzicht van vorige week. De oogst van zomertarwe is bijna afgerond met 94% van het areaal dat is gedorst. Dat is gelijk aan het vijfjarige gemiddeld. De eerste wintertarwe staat ook al weer boven in de VS. 2% van het areaal staat boven en dat is in lijn met het vijfjarige gemiddelde.

China importeerde in augustus fors minder soja. De hoge prijzen op de wereldmarkt zetten een rem op de vraag naar het oliehoudende zaad. De totale invoer van soja daalde met 25% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder naar 7,17 miljoen ton. Dat is de laagst import voor augustus sinds 2014. China importeerde circa een derde minder soja uit Brazilië, de grootste leverancier. Uit de VS werd juist meer soja geïmporteerd door China. Verder heeft China afgelopen maand ook 350.342 en 197.770 ton soja uit respectievelijk Uruguay en Argentinië geïmporteerd. Vorig jaar augustus werd uit deze landen geen soja geïmporteerd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox