Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Voerproducenten in de knel door tegenvallende maïs

30 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Spelers op de granenmarkt hielden zich afgelopen handelssessie gedeisd. Droogte en het Zwarte Zee gebied blijven de markt domineren. Dit keer kwamen weinig bemoedigende cijfers over de Franse maïsoogst naar buiten. Verder bleef het met nieuws rustig waardoor de impuls ontbrak om de markt echt richting te geven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt maakt even een pas op de plaats na de stijgende trend van de laatste dagen. Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot €1,50 lager op €352,25 per ton. Ook op de CBoT sloot tarwe met 0,8% marginaal lager en kwam uit op $8.96,25 per bushel (circa €339 per ton). Noteringen voor maïs en soja bleven zo goed als ongewijzigd op de Amerikaanse beurs in de afgelopen handelssessie.

De aanvoer van graan uit het Zwarte Zeegebied blijft een heikel punt. Vooral de tarweoogst in Rusland is ronduit goed te noemen. Die tarwe moet alleen nog wel op de markt kunnen komen. Dat is een groot punt van zorg onder handelaren en analisten. Vanmiddag Nederlandse tijd zal de Russische president Poetin in een speciale ondertekeningsceremonie in het Kremlin vier oostelijke provincies van Oekraïne officieel annexeren. De referenda die eerder zijn gehouden over aansluiting bij Rusland worden internationaal niet erkend. In het Westen en in Oekraïne spreken de leiders van landroof dat Rusland nu pleegt. Onduidelijk is of en welke militaire consequenties de annexatie zal hebben. En dat maakt de spelers op de granenmarkt dan weer nerveus over de uitvoer van tarwe. En dat er vreemde dingen kunnen gebeuren bleek eerder deze week wel met de explosies in de Nord Stream-gaspijpleidingen.

Franse maïsoogst gedecimeerd
Droogte blijft ook een belangrijke drijvende kracht achter de relatief hoge graanprijzen. Eerder deze week klonken waarschuwingen uit de VS en Argentinië en daar komt vandaag verontrustend, maar niet verrassend nieuws uit Frankrijk bij. Marktbureau FranceAgriMer maakte bekend dat de korrelmaïs in het land voor 51% is binnengehaald. In een week tijd is bijna een kwart van de Franse maïs gedorst. De oogst loopt volgens FranceAgriMer 28 dagen voor op vorige seizoen en achttien dagen voor op het vijfjarige gemiddelde. De oogst is al eind augustus begonnen, wat extreem vroeg is. De oorzaak is de hete en droge zomer. De opbrengstpotentie van de maïs heeft flink te lijden gehad onder het extreme weer. Het Franse ministerie van Landbouw maakte eerder al bekend te rekenen op de kleinste maïsoogst sinds 1990.

De droogte heeft niet alleen in Frankrijk huisgehouden maar ook in andere delen van Europa. Dat zet spanning op de markt waarvan vooral de voerproducenten en in het verlengende daarvan veehouders last hebben. Traditioneel is Oekraïne een belangrijke leverancier van maïs aan de EU. Door de oorlog is die aanvoer geen zekerheid. Daar wordt op ingespeeld door onder andere extra import uit Brazilië. Er worden ook extra voorraden aangelegd zo lijkt het. De Europese import loopt dit seizoen al circa een derde voor op vorig seizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden