Nu de maïsoogst in Frankrijk in volle gang is, wordt duidelijk welke impact de droogte heeft gehad op de opbrengst. Volgens de nieuwste voorspellingen stevent het land af op de laagste opbrengst in ruim 30 jaar, zo meldt het Franse Ministerie van landbouw.
Het ministerie voorspelt een productie van 'maar' 11,3 miljoen ton maïs, de laagste oogst sinds 1990. Vergeleken met het 5-jarig gemiddelde loopt de voortgang van de oogst ver voor op andere jaren. Dit komt door de snelle afrijping van het gewas. Volgens de statistische dienst FranceAgriMer zijn de Franse boeren gemiddeld 18 dagen eerder begonnen vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. De Franse organisatie meldt ook dat slechts 41% van het maïsgewas de status goed of uitstekend kreeg, een percentage dat sinds het verzamelen van gegevens niet eerder voorkwam.
Volgens het Franse ministerie loopt ook de grasgroei ver achter op andere jaren. Op 20 september bevat de cumulatieve groei normaal 88% van het totaal in het seizoen. Dit jaar was dat nog maar 59%. Met normale weersomstandigheden in het verschiet eindigt de grasgroei op circa 70% dit jaar.
Om de landbouw en in dit geval de melkveehouderij te ondersteunen, wil het Franse ministerie vanaf begin november compensatie betalen, dat is eerder dan normaal. Daarmee erkent het ministerie dat de droogte en hitte een behoorlijke nasleep kunnen hebben tot na volgende winter. Het gaat dan om de totale beschikbaarheid van maïs, maar ook prijstechnisch.