Artem Grebenyuk / Shutterstock.com

Nieuws Granen & Grondstoffen

Russissche graanvoorraad groeit door annexatie

5 Oktober 2022 - Max van der Heijden

De prijs van het decembercontract tarwe is dinsdag voor de tweede dag op rij gedaald. En ook op de CBOT in Chicago daalt de prijs van tarwe. Maïs beweegt op beide beurzen vooral zijwaarts en daalt licht op de Matif en stijgt een klein beetje op de CBOT. Sojabonen werden licht duurder.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De al grote Russische graanoogst wordt mogelijk nog groter als het aan landbouwminister Dmitry Patrushev ligt. Hij zou namelijk graag de graanoogst van de vier geannexeerde gebieden bij de Russische oogst optellen. Volgens Patrushev gaat het om circa 5 miljoen ton. Vannochtend (5 oktober) werd bekend dat president Poetin een aantal wetten heeft getekend die de annexatie van de Oekraïense gebieden officieel een feit maken.

Het zaaien van de wintertarwe in Oekraïne gaat drie keer trager dan een jaar geleden. Op maandag was 1,1 miljoen hectare ingezaaid, of zo'n 2,7% van het verwachte oppervlakte. Vorig jaar was dat nog 3,1 miljoen hectare. Hoeveel hectare er precies wordt ingezaaid met wintertarwe is niet helemaal duidelijk. Schattingen variëren tussen de 3,4 en 3,8 miljoen hectare. Het is in ieder geval flink minder dan de 6 miljoen hectare die werd ingezaaid voor de oogst van 2022. 

Boten in de file door droogte
Er staan files op de Mississippi River. Reuters meldde dinsdagavond laat dat circa honderd sleepboten, die zo'n 1.600 binnenvaartschepen voorttrokken in een kilometerslange file stonden vlakbij Lake Providence In Louisiana waar de doorgang sinds eind vorige week het merendeel van de tijd gesloten is. Ook andere plekken van de rivier zijn de afgelopen weken gesloten geweest. Dit had een verstorend effect op de export vanuit de Amerikaanse Golfkust, waar zo'n 60% van de Amerikaanse granen het land verlaat. 

Inmiddels is het Amerikaanse leger ingeschakeld om delen van de rivier uit te graven en zo een aantal schepen de mogelijkheid te geven om verder te varen. Schippers vrezen echter dat zonder substantiële regenval, de problemen kunnen voortduren tot het drukke exportseizoen. Bovendien wordt het alleen maar drukker op de rivieren nu producten zoals strooizout naar het noorden vervoerd moeten worden vanwege de naderende winter.

Schippers zouden de schepen minder vol hebben geladen zodat ze hoger in het water liggen en trekschepen hebben het aantal binnenvaartschepen dat ze voorttrekken met 40% verminderd. Ook hebben veel exporteurs het aanbod van maïs en soja in oktober en november verminderd omdat ze niet zeker weten of ze voldoende kunnen leveren. Waar de soja-export normaliter eind september begin oktober omhoogschiet, is dat nu nog niet het geval. 

Prijzen
Het decembercontract tarwe op de CBOT sloot dinsdag op $9,05 per bushel (€335,46 per ton) een daling van 0,8%. Op de Matif in Parijs sloot het december contracttarwe op €349,75 ton, 0,36% lager dan maandag. De prijs voor het novembercontract sojabonen op de CBOT is de afgelopen dag licht gestegen en sloot dinsdag op $13,83 per bushel (€512,88 per ton). Een stijging van 0,58%. Het novembercontract maïs sloot dinsdag 0,48% hoger en kwam uit op $6,84 per bushel (€271,73 per ton) op de CBOT en €339,75 per ton op de Matif. De prijs ligt daarmee 0,07% lager dan maandag.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden