Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaanse graanexport staat onder druk

7 Oktober 2022 - Max van der Heijden

De prijzen van het decembercontracten tarwe op de Matif en de CBOT zijn donderdag flink gedaald en bereikten aan het eind van de dag het laagste punt in meer dan een week. Ook het novembercontract voor maïs werd op beide beurzen goedkoper. Tot slot daalde ook de prijs van het novembercontract voor sojabonen op de CBOT.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zorgen over de wereldwijde economie en een regenvoorspelling voor de graanvlaktes in de VS zijn de belangrijkste oorzaken voor de inzakkende graanprijzen van donderdag. De Verenigde Staten verkochten 229.400 ton tarwe vorige week. Dat was minder dan de 280.000 ton van de week daarvoor en bijna onderaan het verwachte bereik dat tussen de 200.000 en 450.000 ton lag. Ook de maïsexport neemt af en was een oorzaak van de prijsdaling.

De maïsexport was afgelopen week 1 miljoen ton lager dan dezelfde week vorig jaar. De totale export voor 2022/23 is maar liefst 50,3% lager dan vorig jaar. Belangrijke oorzaak voor de exportdaling is het goede aanbod van maïs uit Zuid-Amerika. IHS Markit verlaagde de oogstverwachting van Amerikaans maïs van 13,84 miljoen bushels (3,52 miljoen ton).  Eerder werd de Braziliaanse oogstverwachting van maïs juist naar boven bijgesteld.

Door het betere aanbod uit Zuid-Amerika is maïs uit de VS momenteel vrij duur en analisten verwachten dat dit zo zal blijven tot op z'n minst februari 2023. Door de tegenvallende export loopt de Amerikaanse maïsexport dit jaar zo'n 527 miljoen bushels (133,89 miljoen ton) achter op vorig jaar. In het Wasde-rapport van september voorspelde de USA nog een totale exportachterstand van circa 200 miljoen bushels (50,8 miljoen ton).

Braziliaanse soja
Analisten verwachten dat de Braziliaanse boeren dit jaar een recordhoeveelheid van 150,62 miljoen ton sojabonen oogsten. Dit ondanks de door La Niña veroorzaakte droogte. De verwachtingen van een recordoogst worden voor een belangrijke mate gedreven door het feit dat er een recordoppervlak van 42,83 miljoen hectare momenteel wordt ingezaaid met sojabonen. Bovendien is de weersverwachting ook goed. 

In China, de grootste sojabonenimporteur ter wereld, zal de import in oktober het laagste punt bereiken sinds maart 2020, toen het land zich midden in de coronapandemie bevond. Belangrijke oorzaak voor de lage import is de crush marge - het prijsverschil tussen de sojabonen en de verwerkingsproducten - die al enkele maanden negatief is. Daarnaast speelt ook de wens van de Chinese regering om qua voedselvoorziening op eigen benen te staan een belangrijke rol. Daarom investeert het land ook veel in de eigen sojateelt. Voorlopig is de Chinese sojabonenproductie de afgelopen vier seizoen onder de 20 miljoen ton gebleven, dat is goed voor ongeveer 20% van de binnenlandse vraag. 

Door de lage import hebben de prijzen van sojameel in China recordhoogtes bereikt. Wat weer impact heeft op de prijzen van varkensvlees in het land. Dat is een reden dat de Chinese regering op 19 september aankondigde minder sojameel te willen gaan gebruiken in diervoeders. Synthetische aminozuren en voedergras moeten de vraag naar sojameel doen afnemen en de prijs drukken. 

De lage vraag vanuit China en de hoge oogstverwachtingen uit Brazilië zijn belangrijke redenen dat de prijs van sojabonen op de CBOT daalt. De verwachting is wel dat de import weer zal stijgen in de laatste maanden van het jaar als de sojabonenoogst in de VS echt op gang komt. 

Prijzen
Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot donderdag aan het eind van de dag op €345 per ton, 2,2% lager dan woensdag. Op de CBOT in Chicago daalde de prijs naar $8,84 per bushel (€329,33 per ton), een daling van 2,3% ten opzichte van woensdag. Op diezelfde beurs sloot maïs op $6,76 per bushel (€269,81 per ton) een daling van 1,2%. Op de Matif stond maïs aan het eind van de dag op €337,25 per ton, 0,44% lager. Het novembercontract voor sojabonen sloot ten slotte op $13,60 per bushel (€506,81 per ton), 0,8% lager dan woensdag aan het eind van de dag. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden