VolodymyrT / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt omhoog door onrust in Zwarte Zeegebied

10 Oktober 2022 - Max van der Heijden

Het decembercontract tarwe op de Matif opende maandag 2,2% hoger en het decembercontract tarwe op de CBOT opende 1,7% hoger. Reden voor de stijging is het Russische bombardement op Oekraïne. Hoewel signalen erop wijzen dat de Oekraïense graanterminals niet geraakt zijn, kan schade aan infrastructuur zoals de spoorwegen toekomstige transporten vertragen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Tarwe wordt opgedreven door de verhevigde gevechten tussen Rusland en Oekraïne en de bezorgdheid over de vraag of dit op een of andere manier een onderbreking zal veroorzaken in de graanexport via de Zwarte Zee en vooral of het veilige transportkanaal van Oekraïne voor graanexporten zal blijven bestaan", dat zegt Matt Ammerman van StoneX tegen Reuters. Ammerman denkt dat er vandaag sowieso een risicopremie aan de graanprijzen wordt toegevoegd. 

De bombardementen waren een vergelding nadat een vrachtwagen met explosieven dit weekend ontplofte op de Krim-brug, een weg en spoorbrug die het Russische vasteland met de Krim verbindt. Scheepsverkeer via de Straat van Kertsj, zoals de zeestraat heet die tussen de Krim en Rusland loopt gaat gewoon door. De zeestraat is verantwoordelijk voor circa 30 tot 40% van het Russische exportverkeer. 

Analisten van het Russische SovEcon hebben de tarwe-exportprognose van het land met 0,3 miljoen ton verhoogd naar 43,4 miljoen ton. Dit is gebeurd p basis van onder meer betere oogst-vooruitzichten. Van juli tot september zou Rusland ongeveer 10,2 miljoen tarwe hebben geëxporteerd. Dat is 22% lager dan een jaar geleden en ongeveer 14% lager dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. 

Verlenging graandeal
Ondertussen reizen onderhandelaren van de Verenigde Naties de komende week naar Moskou om te praten over een verlenging van de Zwarte Zee graandeal die transport van onder meer granen via de Zwarte Zee weer mogelijk maakte. De afgelopen weken heeft het Kremlin geen kans onbenut gelaten om de deal te bekritiseren. Zo vindt Rusland dat de eigen export van granen en meststoffen nog te veel belemmerd wordt. Vooral het hervatten van de ammoniakexport vanuit Rusland zou een belangrijk onderdeel vormen van de nieuwe versie van het graanakkoord.

Martin Griffiths, hoofd van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden, en een van de betrokkenen bij de graandeal heeft er vertrouwen in dat de graandeal verlengd en uitgebreid zal worden. Het Duitse Agraheute schrijft echter dat analisten van mening zijn dat het succesvolle Oekraïense tegenoffensief en de formele verbinding van de geannexeerde gebieden een verlenging van de deal steeds onzekerder maken. 

Sinds de start van de graandeal heeft volgens het Oekraïense Ministerie van Infrastructuur 6,2 miljoen ton aan landbouwproducten de Oekraïense havens verlaten. In totaal heeft Oekraïne in de periode 1 juli tot 5 oktober 9,17 miljoen ton graan en peulvruchten uitgevoerd. Hierbij zijn ook exportroutes over land meegeteld.  

Vooruitblikken op het WASDE-rapport
De komende week verschijnt de oktober-editie van het World Agricultural Supply and Demand rapport. Alle ogen zullen in eerste instantie gericht zijn op de opbrengstvoorspellingen. Als de opbrengst meevalt en daarmee mogelijk ook de eindvoorraden, dan zal dit waarschijnlijk zorgen voor lagere prijzen. Mochten de al krappe eindvoorraden nog kleiner worden, dan is het te verwachten dat de grondstoffenprijzen verder zullen stijgen. Analisten die door Reuters zijn ondervraagd verwachten dat de graanvoorraad uitkomt op 554 miljoen bushels, dat is lager dan de in september voorspelde 610 miljoen bushels. 

Maïs lager ingeschat
Het decembercontract maïs op de CBOT opende minimaal hoger op maandag en lijkt in de lift te zitten. De prijs wordt gesteund door zorgen over de situatie in het Zwarte Zee gebied en de verwachting van analisten dat het USDA zijn oogstverwachting van maïs naar beneden gaat bijstellen. Wat betreft de maïsproductie is de verwachting dat de oogst uitkomt op 13,89 miljard bushels, voorheen werden 13,94 miljard bushels voorspeld. Ook de eindvoorraden maïs worden door kenners lager ingeschat, de inschatting staat nu op 1,124 miljard bushels. In het WASDE-rapport van september werd de eindvoorraad maïs ingeschat op 1,29 miljard bushels. 

Ook in Europa lijkt de maïsoogst laag te gaan uitvallen. Vrijdag voorspelde de Europese Commissie dat de laagste oogst sinds 2007 uit zou komen op 55.5 miljoen ton. Op de Matif zit de maïsprijs ook in de lift. 

Sojabonen hoger
De sojabonenoogst wordt ingeschat op 4,381 miljard bushels. Dat is iets hoger dan de voorspelling in het WASDE-rapport van september. Ook de eindvoorraad valt hoger uit en komt uit op 248 miljoen bushels, in september was de voorspelde eindvoorraad nog 200 miljoen bushels.  

Ook het novembercontract sojabonen op de CBOT stijgt door onrust onder handelaren over situatie in het Zwarte Zee gebied. Verder is de verwachting dat de vraag vanuit China zal groeien nu de vakantie in het land voorbij is en de inwoners weer aan het werk gaan. 

Koersen
Het decembercontract tarwe op de Matif opende de dag op €355,75 per ton en staat op het moment van schrijven op €361,75 per ton. De CBOT opende op $328,95 per ton en staat op $345,02 per ton. Het decembercontract maïs op de CBOT opende de dag op $269,17 per ton en staat op het moment van schrijven op $276,75 per ton. Het novembercontract maïs op de Matif opende op €341,75 en staat momenteel op €347,25. Het novembercontract sojabonen opende op $502,29 per ton en staat momenteel op $509,27 per ton.  {{dataviewSnapshot(50_1665412932)}}

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden