Shutterstock

Nieuws Oekraïne

Oogstcijfers Oekraïne: fors minder tarwe en gerst

10 Oktober 2022 - Jesse Torringa

Oekraïense boeren hebben de tarwe- en gerstoogst van 2022 afgerond en die is zoals verwacht fors lager uitgevallen. In totaal oogstten zij 19,2 miljoen ton tarwe en 5,5 miljoen ton gerst. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met die cijfers kwam het Oekraïense ministerie van landbouw afgelopen vrijdag. In totaal is dat 24,7 miljoen ton tarwe en gerst. In 2021 werd er nog voor 41,2 miljoen ton aan tarwe en gerst geoogst, wat betekent dat er dit seizoen 40% minder opbrengst is vergeleken met 2021. Volgens het rapport oogstten de Oekraïense boeren 4,7 miljoen hectare tarwe met een gemiddelde opbrengst van 4,1 ton per hectare. Aan gerst werd er 1,6 miljoen hectare gedorst en kwam de opbrengst op 3,48 ton per hectare uit.

Aantal hectares bepalend
De opbrengsten per hectare liggen gemiddeld lager, maar in het westen en midden van Oekraïne zijn er ook goede veldopbrengsten behaald. De belangrijkste reden voor de lagere oogst zit in het aantal hectare in Oekraïne. In totaal werd er meer dan 6 miljoen hectare aan wintertarwe gezaaid voor 2022, maar een groot gebied was en is nog altijd bezet door Rusland. Hierdoor kon slechts 4,7 miljoen hectare in gecontroleerd gebied worden geoogst. Het Oekraïense ministerie hield daar al rekening mee met de oogstraming en hadden zo de 40% lagere opbrengst al verwacht. De impact moet daardoor eigenlijk al in de granenmarkt zijn ingeprijsd. 

Daarnaast is de oogst van andere gewassen ook in volle gang. Zo is er 1,3 miljoen hectare aan zonnebloemenzaden geoogst, zo'n 28% van het gezaaide areaal. Het is afwachten hoeveel er gaat worden geoogst, omdat de zonnebloemproductie voor een gedeelte geconcentreerd ligt in het oosten van Oekraïne tegen de Russische grens. Bovendien laat het rapport zien dat er 1,6 miljoen ton aan suikerbieten zijn geoogst. De gemiddelde hectareopbrengst ligt er op 47,1 ton per hectare.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden