Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Frankrijk behaalt treurige oogst, koolzaad lichtpuntje

12 Oktober 2022 - Jesse Torringa

De oogst bij de Franse boeren is dit jaar bedroevend te noemen. Bijna alle gewassen vallen onder het 5-jarig gemiddelde. Vooral de zomergewassen leveren fors in. De teelt van koolzaad is het enige lichtpuntje dit seizoen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit komt naar voren in de nieuwste oogstraming van het statistiekbureau van het Franse ministerie van Landbouw en Voedsel, die afgelopen dinsdag is gepubliceerd. Het ene gewas heeft nog meer onder de droogte geleden dan het andere, hoewel ook schommelingen in het areaal soms bepalend zijn voor de resultaten. De gehele graanoogst leverde dit seizoen 61 miljoen ton op en viel 6,9% lager uit vergeleken met het 5-jarig gemiddelde en zelfs 9,8% lager dan in 2021. Toen werd er 67 miljoen ton graan geoogst.

De wintergewassen kwamen door de relatief milde winter wel goed uit de startblokken. Dat is ook te zien aan het verschil tussen de winter- en zomergranen, waarbij de zomergranen nadrukkelijk lagere opbrengsten laten zien. De totale opbrengst van wintertarwe kwam uit op 33,6 miljoen ton, 3,6% onder het 5-jarig gemiddelde. Dit komt vooral doordat er minder wintertarwe is ingezaaid, en niet als gevolg van de opbrengsten per hectare, die met 7,1 ton ongeveer vergelijkbaar is met andere jaren. De verschillen in opbrengsten zijn echter groot, zo bleef de opbrengst in het midden van Frankrijk steken op 6 ton. De totale gerst-oogst valt met 11,3 miljoen ton 3,2% lager uit vergeleken met het 5-jarig gemiddelde. Het areaal steeg wel fors. De gemiddelde hectareopbrengst vallen hier juist tegen. Datzelfde geldt voor gewassen als haver, rogge en andere granen.

Koolzaad bijzonder goed
De recordprijzen die vlak na de Russische invasie in Oekraïne betaald werden voor oliehoudende zaden, hebben geleid tot aanzienlijk meer zonnebloemen in Frankrijk. Omdat zonnebloemen minder stikstof nodig hebben, kwam dit goed uit op de dure kunstmestmarkt. Het areaal steeg maar liefst 23%, toch werden minder tonnen behaald dan in 2021. Nu kwam er slechts 2,1 ton van een hectare, wat vorig seizoen nog 2,7 ton was. Bij koolzaad is dat wat anders. De markt van oliehoudende zaden bevond zich vóór de Russische invasie ook al op een bijzonder hoog niveau en dat is te zien aan het areaal wat toenam van 1,0 miljoen naar 1,2 miljoen hectare. De vlotte groei, de vele zonuren en de stijging in het areaal zorgden voor een topopbrengst van 4,5 miljoen ton koolzaad, tegenover 3,3 miljoen ton in 2021.

Maïsopbrengst laagste in 30 jaar
De maïs lijkt het zwaarst te lijden onder de droogste zomer die Frankrijk ooit heeft meegemaakt. De maïs is bijzonder vroeg en snel afgerijpt en er wordt rekening gehouden met de laagste maïsoogst in 30 jaar. Volgens het statistiekbureau is de totale opbrengst 11,4 miljoen ton, 17,9% onder het 5-jarig gemiddelde. De sojateelt valt ook 8,3% lager uit.

De suikerbietenopbrengst is in de nieuwste oogstraming ook naar beneden bijgesteld. Waar voorheen werd uitgegaan van een gemiddelde opbrengst, ligt deze nu 10,4% onder het 5-jarig gemiddelde. De suikerbietenteelt staat al langer onder druk door het minder aantrekkelijke saldo van het gewas. De teelt van consumptieaardappelen valt ook lager uit dan het 5-jarig gemiddelde

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden