Shutterstock

Analyse koolzaad

Koolzaadmarkt weet nog geen richting te kiezen

20 Oktober 2022 - Jesse Torringa

De prijs van koolzaad kende afgelopen september zijn laagste notering sinds een jaar en lijkt maar niet naar hogere niveaus te willen klimmen. De Europese boer heeft ondanks het huidige prijsniveau wel vertrouwen in het geelbloeiende gewas.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In tegenstelling tot andere granen die de weg de afgelopen tijd weer omhoog hadden gevonden, leek de markt van koolzaad juist alleen maar dalende. Op maandag 19 september noteerde de termijnmarkt voor het oktobercontract zelfs €571,50 per ton, gevoed door berichten over goede opbrengsten in Europa en andere werelddelen, zoals in Canada. Daarnaast waren de prijzen op zowel de aardolie als plantaardige oliemarkt dalende. Ook in Oekraïne lukte het boeren om te oogsten en loopt de export ondanks de Russische invasie beter en beter.

Onstabiele markt
Inmiddels heeft de prijs van koolzaad zich iets weten te herstellen maar van een duidelijke koers lijkt nog geen sprake. Begin oktober kwam zelfs een notering van €650 dichtbij maar uiteindelijk sloot deze op €644 per ton. Deze tijdelijke opleving had deels te maken met de trend van palmolie, de plantaardige olie die begin oktober ook toenam in prijs. Daarnaast reageerde de Europese koolzaadmarkt op die van Canada, waar de prijs steeg door aanhoudende binnenlandse vraag en de oogst die telkens lager leek uit te vallen.

Daarnaast is ook het verloop van de sojaoogst in de Verenigde Staten van invloed op de Matif. De oogst verloopt zeer voorspoedig en is bovengemiddeld, dit zorgt voor weerstand op de plantaardige oliemarkt. Aan de andere kant daalden de sojaolievoorraden in de VS tot het laagste punt in ruim 2 jaar. Zo schommelde de notering op de Matif de afgelopen dagen rond de €630 en sloot deze woensdag op €626 per ton, 0,5% hoger dan dinsdag 18 oktober.

De goede opbrengsten in Europa en elders als basis en de onzekerheden van de grondstofmarkten in de wereld, maken het lastig om de koolzaadprijs verder te laten stijgen. Hierdoor blijft de notering bewegingen omhoog en naar beneden maken, net zoals bij andere granen het geval is. Van een stabiele markt is dus geen sprake. Wel zijn analisten positief over de plantaardige oliemarkt voor komend jaar. Een andere grote factor zal het verloop van de situatie in Oekraïne zijn.

Meer koolzaad in 2023
Door het afkoelen van de markt was de stemming om koolzaad te zaaien wel iets afgenomen, toch is er alsnog fors meer gezaaid in Europa. De marktperspectieven zijn ondanks het huidige prijsniveau nog altijd relatief hoog vergeleken met twee jaar geleden. Volgens cijfers van de Europese Commissie gaat er voor 5,94 miljoen hectare aan zaad de grond in voor seizoen 2022/23. Dat is vrijwel alleen maar winterkoolzaad. Afgelopen seizoen was dat nog 5,33 miljoen hectare, een plus van 11,5%. Ook andere oliehoudende gewassen zijn in trek voor komend seizoen.

De goede weersomstandigheden hebben ook impact gehad op de zaai van koolzaad. De nazomer was relatief warm in de koolzaadgebieden van Europa en in combinatie met neerslag zorgde dat voor aangename zaaiomstandigheden. Ook levert dat een vlotte groei van het gewas. Dat zorgde er mogelijk voor dat de Europese boer net dat ene perceel extra wel in ging zaaien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden