Shutterstock

Nieuws Granen & Grondstof

Rusland trekt de stekker uit de graandeal

29 Oktober 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Rusland stopt met zijn deelname aan de graandeal met Oekraïne die onder leiding van de Verenigde Naties staat. Dat maakte het Russische ministerie van defensie vandaag (zaterdag 29 oktober) bekend. De huidige deal liep tot half november en gesprekken over verlenging waren gaande.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rusland beschuldigt Oekraïne ervan dat met behulp van drones vanmorgen vroeg aanvallen zijn uitgevoerd op de Zwarte Zeevloot in Sebastopol. "Rekening houdend met de terroristische daad van de regering in Kiev -met deelname van Britse experts- tegen de schepen van de Zwarte Zeevloot en civiele schepen die betrokken zijn bij het waarborgen van de veiligheid van de 'graancorridor', schort de Russische zijde de deelname aan de uitvoering op van overeenkomsten over de export van landbouwproducten uit Oekraïense havens", schrijft het Russische ministerie van Defensie in een verklaring. Het ministerie ontkende in eerste instantie dat er schepen beschadigd waren en meldde dat het om aanvallen op de stad ging. Later liet Rusland weten dat er schepen geraakt zijn, maar dat de schade aan de Russische vloot beperkt bleef.

Rusland biedt vervangend graan aan
Ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde een verklaring naar buiten vandaag en heeft laten weten dat de veiligheid van civiele droge bulkschepen op de Zwarte Zee, die onder de voorwaarden van de graandeal varen, niet langer gegarandeerd kan worden. Daarover zijn ook de Turkse autoriteiten ingelicht die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het tot stand komen van de deal. Het Russische ministerie van Landbouw heeft eerder vandaag laten weten dat Rusland klaar is om de komende maanden tot 500.000 ton graan beschikbaar te stellen voor de armste landen in de wereld, dit met behulp van Turkije ter vervanging van het Oekraïense graan. "Rekening houdend met de oogst van dit jaar is de Russische federatie volledig voorbereid om het Oekraïense graan te vervangen en kan Rusland geïnteresseerde landen tegen betaalbare prijzen beleveren", vertelde de onderminister van Landbouw Dmitry Patrushev eerder vandaag.

Rusland heeft al langer kritiek op hoe de graandeal in de praktijk uitpakt. Volgens het Kremlin helpt de huidige deal onvoldoende om de export van Russisch graan en Russische kunstmest op gang te houden. Dat de huidige deal nu wordt opgezegd komt voor veel analisten wel als een verrassing. Woensdag liet de verantwoordelijke topman van de VN Martin Griffiths weten 'relatief optimistisch' te zijn over de kansen dat de deal verlengd zou worden. Ook vanuit de handel zelf klonken vrij optimistische geluiden over een eventuele verlenging of andere oplossing om de graanexport uit Oekraïne op gang te houden. Oekraïne beschuldigt Rusland van chantage en van 'verzonnen terreuraanvallen' op eigen terrein na de explosies op de Krim.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden