Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Beroerde start voor wintertarwe in Amerika

8 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt beweegt vooral zijwaarts. Problemen met export, droogte in Amerika en wateroverlast in Australië worden afgewogen door een mogelijk kleinere vraag uit China. Verder zijn handelaren en speculanten wat voorzichtig met het innemen van posities in verband met het Wasde-rapport dat morgen gepubliceerd wordt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenoteringen stonden afgelopen handelssessie licht onder druk. Op de Matif sloot het decembercontract tarwe €3,25 lager op €336 per ton. Op de Amerikaanse beurs sloot tarwe eveneens marginaal lager met 0,2% op $8.45,75 per bushel (circa €311 per ton). Maïs en soja sloten ook lager, beide met 0,8%.

De lagere koersen worden volgens analisten voor een deel veroorzaakt door lagere exportcijfers. Vooral de ontwikkelingen in China worden op het moment nauwlettend in de gaten gehouden voor de handel. China ontkende dat het zero-coronabeleid wordt losgelaten. De strenge lockdowns waarbij miljoenen steden compleet afgesloten worden hebben verstrekkende gevolgen voor de economie en daarmee indirect ook op de vraag naar graan in het land. Met name soja waarvan China een grote koper is op de wereldmarkt wordt daardoor getroffen.

Hoewel de graanbeurzen de laatste dagen ietwat in de mineur zitten staat de markt nog steeds vooral in het teken van krapte. Of en hoe de graandeal tussen Oekraïne en Rusland een vervolg krijgt na het verlopen van de huidige deal die op 19 november afloopt, blijft één van de grote onzekere factoren, vooral op de tarwemarkt. Zorgen over de tarweoogst in Argentinië (droogte) en Australië (te nat) doen daarbij ook een duit in het zakje. In deze gebieden gaat de oogst over circa anderhalve maand van start.

Slechte start
Gisteren kwam het USDA met de wekelijkse update van het Crop Progress-rapport. De maïsoogst is volgens het USDA voor 87% afgerond en de sojaoogst is voor 87% binnen. Daarmee loopt de oogst dit seizoen ruim voor op het vijfjarige gemiddelde dat op 76% voor maïs en 86% voor soja staat. Ook het zaaien van wintertarwe loopt voor op het vijfjarige gemiddelde met 92% dat in de grond zit om 90% in het vijfjarige gemiddelde. De stand van het gewas stemt weinig optimistisch. 30% van het areaal krijgt de status excellent of goed en 34% slecht of zeer slecht. Ter vergelijking: vorig jaar rond deze tijd kreeg 45% de status excellent of goed. Sinds eind jaren 80 heeft de tarwe in de VS er niet zo slecht voorgestaan.

Dat de markt wat lauw aanvoelt heeft ook te maken met het Wasde-rapport dat morgenavond (Nederlandse tijd) gepubliceerd wordt. Verschillende analisten verwachten dat voor Zuid-Amerika de opbrengstprognoses naar beneden bijgesteld worden. De grote onzekerheden worden gevormd door Australië en het Zwarte Zeegebied. Verder hebben verschillende private marktbureaus de opbrengsten voor de Amerikaanse maïsoogst voorzichtig naar boven bijgesteld. Handelaren lijken er op voor te sorteren dat het USDA een vergelijkbare stap neemt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden