Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Zelensky legt eisenpakket op tafel voor graandeal

9 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt zit enigszins in de mineur. De Europese tarwemarkt staat onder druk door concurrentie uit Rusland. De Amerikaanse handel is vooral bezig met het Wasde-rapport dat later vandaag uitkomt. Spelers op de markt lijken voor te sorteren op een bearish signaal voor de Amerikaanse markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif is gisteren gesloten op €330 per ton. Daarmee is de koers €6 gedaald ten opzicht van een dag eerder en heeft het laagste punt sinds 17 september bereikt. Ook op de Amerikaanse beurs stonden de prijzen onder druk de afgelopen handelssessie. Tarwe op de CBoT leverder 2,1% in en sloot op $8.27,75 per bushel (circa €303 per ton). Het decembercontract maïs deed eveneens een stapje terug en sloot 1,2% lager in Chicago. Soja bleef nagenoeg ongewijzigd. Het novembercontract - dat er uitloopt - sloot marginaal hoger met 0,3%, terwijl het januaricontract waar de meeste handel in gedaan wordt iets lager sloot met 0,3%.

De Europese tarweprijzen staan volgens analisten onder druk door concurrentie van Rusland. Rusland heeft een topoogst voor wat betreft tarwe achter de rug. De export loopt tot nu toe echter maar matig. Kopers zijn lange tijd voorzichtig geweest met het afnemen van Russische tarwe uit angst om de westerse sancties tegen het land te schenden. Mede door de graandeal is het vertrouwen toegenomen dat graan uit Rusland zonder verder consequenties afgenomen kan worden. De Russische exporteurs schrijven op de laatste dagen scherp in op internationale tenders die doe verschillende open gesteld zijn. Dat drukt de stemming op de Matif volgens enkele experts.

Wensen van Zelensky
De Oekraïense president Zelensky heeft er gisteren bij de ambassadeur van de VS bij de VN op aan gedrongen dat er niet alleen snel duidelijkheid moet komen over verlenging van de graandeal, maar dat de deal ook verder uitgebreid moet worden. "We houden vast aan de lijn dat de deal moet worden voortgezet, ongeacht of de Russische Federatie daartoe bereid is", vertelde Zelensky de ambassadeur. In de huidige overeenkomst vallen drie Oekraïense havens aan de Zwarte Zee onder de graandeal. Zelensky wil dat er meer havens onder de deal vallen en dat er ook meer goederen onder het initiatief gaan vallen. Of de aanvullende eisen van de Oekraïense president worden ingewilligd valt te bezien volgens verschillende analisten. Zonder steun van Rusland zouden andere landen de veiligheid van de koopvaardij schepen moeten waarborgen op de veilige routes bijvoorbeeld onder de vlag van de VN. Weinig landen hebben echter trek in een directe confrontatie met Rusland. De Commerzbank waarschuwde dat het nog onduidelijk is of de graandeal voortgezet kan worden na 19 november. De bank ziet geen tekenen dat de graanexport uit Oekraïne weer terug keert naar normaal.

Op de CBoT zijn handelaren en speculanten in de ban van de Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd wordt gepubliceerd. De tarweoogst in Argentinië en Australië valt naar verwachting lager uit, maar het is onzeker in hoeverre het USDA aan de opbrengsten gaat sleutelen in het Wasde-rapport. Uit een poll van Reuters blijkt dat de handel verwacht dat in de VS de eindvoorraden van tarwe, maïs en soja naar boven bijgesteld worden. De ontwikkelingen in het Zwarte Zeegebied zijn een andere grotere onzekere factor in het rapport. Er zijn tegenstrijdige berichten over of de graanexport uit het gebied wel of niet doorgaat. De handel dekt zich daarom voorzichtig in aan de vooravond voor de publicatie van het rapport.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden