Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Zuinige stemming op de granenmarkt houdt aan

11 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De graanbeurzen blijven enigszins in een mineurstemming. Het bearish Wasde-rapport ijlt nog na en speculanten voelen druk uit te stappen voor de markt verder zakt. Berichten die normaal een (klein) prijsopdrijvend effect hebben, krijgen op het moment nauwelijks vat op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe leverde gisteren op de Matif €1,50 in en sloot daarmee op €327,25 per ton. Dat is de laagste notering sinds half september. Op de CBoT daalde de tarwenotering met 0,4% naar $8.03,50 per bushel. Maïs en soja lieten een scherpere dalingen en zakte met respectievelijk 1,7% en 2%.

De daling op de granenmarkt wordt door analisten voor een deel toegeschreven aan het Wasde-rapport. Dat was bearish van toon, met name door hogere voorraden. Droogte in Argentinië is een punt van zorg. De graanbeurs van Buenos Aires heeft gisteren de opbrengstprognose met 1,6 miljoen verlaagd ten opzicht van de vorige verwachting naar 12,4 miljoen ton. De beurs van Rosario deed eerder al een vergelijkbare verlaging en gaat uit van de kleinste tarweoogst in zeven jaar. Nu zijn de ogen gericht op de tarwemarkt omdat de oogst daarvan in Argentinië aanstaande is, maar ook over soja zijn zorgen. Dat gewas moet de grond in maar het is te droog om de planten boven te krijgen. Boeren wachten daarom met zaaien.

Opzakken
De problemen met de uitvoer van graan uit Oekraïne blijven de spelers op de graanmarkt bezig houden. Niet alleen loopt de export veel langzamer, door bombardementen en beschietingen zijn ook silo's en andere opslagfaciliteiten beschadigd en geheel of gedeeltelijk onbruikbaar geworden. Als tijdelijke oplossing heeft de voedselorganisatie FAO van de VN 30.000 folieslurven beschikbaar gesteld waarmee om en nabij 6 miljoen ton graan veilig gesteld kan worden. Boeren lopen nog niet over van belangstelling. Slecht 7.500 slurven zijn in gebruik. Volgens de lokale woordvoerder van de FAO is het belangrijk dat boeren waar mogelijk wachten op betere prijzen. Sinds de Russische inval zijn de prijzen op de lokale markt ingestort. De Oekraïense boeren hebben daardoor moeite het hoofd boven water te houden.

India wilde kort na de Russische invasie de druk op de tarwemarkt verlichten door extra tarwe te exporten. Van die toezegging kwam toen weinig terecht omdat India onder andere door droogte minder tarwe beschikbaar had dan waar het land eind februari op rekende. In mei werd er zelfs een exportverbod ingesteld. Inmiddels is de situatie zodanig omgeslagen op de Indiase markt dat er sprake is van een fors tekort. Dat drijft de prijzen dusdanig op dat de regering nu maatregelen neemt om de tarweprijs weer in het gareel te krijgen. In eerste instantie wordt daarbij gedacht aan het op de markt brengen van een deel van de interventievoorraad, maar er wordt ook gesproken over het opschorten van de importheffing van 40% op tarwe.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden