Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Granenmarkt houdt het hoofd koel na raketaanslag

16 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De raketinslag in Polen vlakbij de Oekraïense grens lijkt vooralsnog maar een beperkt effect te hebben op de granenmarkt. Veel is echter nog onduidelijk en de meeste direct en indirect betrokken partijen manen tot rust en willen geen overhaaste beslissingen. Dat boezemt spelers op de granenmarkt vertrouwen in, althans voorlopig.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Matif sloot gisteren €4,50 lager op €319,50 per ton. De beurs in Parijs was al gesloten toen het nieuws over de raket in Polen naar buiten kwam. Vanmorgen opende de Matif op €320,75 per ton. dat is een beperkte stijging. De tarwenotering op CBoT - die wel open was toen het nieuws uit Polen bekend werd - liet de afgelopen handelssessie een voorzichtige stijging zien. Het decembercontract voor tarwe sloot 1,2% hoger op $8.28,25 per bushel (circa €292 per ton). Maïs sloot op de Amerikaanse beurs 1,4% hoger en soja pluste 1,2%.

Kijk hier voor de actuele koersen

Het is nog onduidelijk of de raket die in Navo-lid Polen neerkwam en waarbij twee doden vielen, afkomstig is uit Rusland. Polen liet gisteren weten dat het hoogstwaarschijnlijk om een Russische raket gaat en heeft de ambassadeur van Rusland op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven. Het Kremlin ontkent betrokkenheid bij de aanval. Volgens het Russische ministerie van Defensie zou uit beelden van de inslag blijken dat het brokstukken zijn van een Oekraïens luchtafweerraket, zo schrijft het Russische persbureau RIA. De Navo-ambassadeurs zijn woensdag in Brussel bijeen voor een spoedoverleg over het incident in Polen. De leden van het bondgenootschap willen eerst het onderzoek naar wat er precies gebeurd is afwachten. De Amerikaanse president Biden liet weten dat op basis van de eerste informatie het mogelijk niet gaat om een raket afgevuurd uit Rusland. De aanval leidt wel tot grote spanningen op internationaal niveau. Mocht het toch gaan om een Russische raket, dan zou dat beschouwd kunnen worden als een aanval op een Navo-lid.  

Geen loze beloftes
Analisten verwachten dat de graandeal die deze week verlengd moet worden niet op de tocht komt te staan door de gebeurtenissen in Polen. Vandaag publiceerde de Russische krant Izvestia een interview met de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Sergei Vershinin waarin hij aan lijkt te sturen op verlenging van de deal. "Wij zijn niet blind voor de humanitaire kant van de deal en dat zijn geen loze beloftes". Een belangrijke voorwaarde voor het verlengen van de deal is volgens Vershinin dat de staatbank Rosselkhozbank weer toegang krijgt tot SWIFT, het internationale systeem voor betalingsverkeer. De agrarische bank speelt een belangrijke rol het afhandelen van de Russische graan- en kunstmestexport.

Mede door alle onrust in het Zwarte Zee gebied exporteert de EU fors meer tarwe. Dit seizoen is er 13,35 miljoen ton tarwe geëxporteerd, zo blijkt uit de deze week gepubliceerde cijfers van de Europese Commissie. Daarmee loopt de uitvoer bijna 10% voor op het vorige seizoen.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden