Shutterstock

Nieuws Granen

Graandeal met 120 dagen verlengd, zegt Oekraïne

17 November 2022 - Niels van der Boom

Volgens Oekraïne zijn Rusland, Turkije en de VN overeengekomen dat de graandeal met 120 dagen is verlengd. Het nieuws is echter nog niet bevestigd door Rusland. De 'graancorridor' over de Zwarte Zee is sinds juli van dit jaar actief en expireert op 19 juli.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Oekraïense minister van Infrastructuur, Oleksandr Kubrakov, meldt op Facebook dat donderdagochtend 17 november een overeenkomst is bereikt in Istanboel. De VN reageert met het bericht dat een overeenkomst tussen alle partijen zeer welkom is. Alleen vanuit het Kremlin is nog geen reactie gekomen. Het Russische persbureau Tass laat weten dat de gesprekken over de deal nog gaande zijn.

Tarweprijs daalt
Na bekendmaking van het nieuws – rond 9.00 uur – daalde de tarweprijzen op de Amerikaanse CBoT termijnmarkt met 1,6%. Een uur later is de prijs inmiddels 2,7% gedaald, tot $7,95 per bushel. Dat is de laagste koers sinds 2 september. Wordt het nieuws door Moskou bevestigd, dan zal ook de Matif met een negatieve prijscorrectie starten.

Kunstmestexport
De graandeal werd in juli gesloten en loopt op zaterdag 19 november af. Al de gehele week wordt gesproken over verlenging. Voor de Russen is het vooral van belang dat zij ongehinderd kunstmest en grondstoffen hiervoor (ammoniak) kunnen exporteren via de Zwarte Zee. Iets wat sinds het uitbreken van de oorlog nauwelijks meer gebeurd. Ook wil de staatsbank Rosselkhozbank toegang krijgen tot het betaalsysteem SWIFT, waar het sinds februari in geboycot wordt door het westen. Het belangrijkste voor de Russen is echter het op gang krijgen van de ammoniakexport via een pijpleiding die over Oekraïens grondgebied naar de havenstad Odessa loopt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden