Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Verlenging graandeal zet tarweprijs onder druk

17 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het bereiken van een akkoord over de verlening van de graandeal zet de prijzen op de graanbeurzen onder druk. Van een koersval is echter geen sprake. De markt had volgens analisten al min of meer ingecalculeerd dat de partijen op tijd tot een akkoord zouden komen. In Australië zorgen overstromingen voor grote problemen en het ergste lijkt nog niet achter de rug.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,25 hoger op €319,75 per ton. De beurs in Parijs opende vanmorgen op €317 per ton en tijdens het schrijven staat de notering ruim 1% in de min ten opzichte van de slotkoers van gisteren. De tarwenotering op de CBoT daalde met 1,2% in de afgelopen handelssessie en sloot op $8.17,50 per bushel (circa €290 per ton). Maïs leverde in Chicago 0,2% in en soja sloot 1,9% lager.

De verlening van de graandeal lijkt nu rond te zijn. Oekraïne bracht vanmorgen het nieuws naar buiten en dat is bevestigd door de VN en Turkije. Rusland is nog niet naar buiten getreden, maar het Russische persbureau TASS citeerde vanmorgen de Russische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken dat Rusland de deal niet wil opzeggen en dat versoepeling van de sancties op de export van Russisch graan en kunstmest een belangrijk onderdeel is van de deal. Op basis van een anonieme bron meldt TASS dat de partijen die betrokken zijn bij de graandeal een gezamenlijk statement over de verlenging voorbereiden. Opvallend is dat Rusland vandaag voor het eerst in weken weer raketten heeft afgevuurd op doelen in de regio Odessa. Daarbij is de infrastructuur getroffen, meldt de gouverneur van de regio. Odessa is één van de havens die onder de graandeal valt.

Egypte heeft voorkeur voor Russisch tarwe
Het Egyptische staatsinkoopbedrijf Gasc heeft volgens verschillende berichten deze week 300.000 ton tarwe in Rusland gekocht. Egypte betaalt daar naar verluidt $362 per ton voor Cost and Freight (franco). Dat is via directe onderhandelingen gegaan. Vorige week kocht Gasc ook al 280.000 ton tarwe in Rusland. Dat was enkelen dagen nadat de eerste internationale tender sinds juli werd geannuleerd door Gasc vanwege te hoge prijzen.

In Australië kampen delen van de tarwegordel in het zuidwesten van de provincie New South Wales met de gevolgen van de overstromingen en verschillende rivieren hebben nog niet eens de hoogste waterstand bereikt. Na Nieuw-Zeeland schiet nu ook Singapore te hulp met reddingswerkers in de ergst getroffen gebieden. Ook de VS is om hulp gevraagd in wat door lokale bronnen de grootste reddingsactie bij overstromingen in de provincie ooit wordt genoemd. De schade van de overstromingen loopt in de miljarden Australische dollars volgens de Emergency Management-minister, Murray Watt. "De rekening loopt enorm op en dat is voordat we kijken naar de enorme kosten van weg- en infrastructuurreparaties die in het verschiet liggen," vertelde Watt aan ABC-radio. "Het ergste is dat dit nog niet voorbij is."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden