Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe in de lift ondanks verlengen graandeal

18 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het nieuws over de verlenging van de graandeal in het Zwarte Zeegebied had de afgelopen handelssessie vooral effect op de Amerikaanse handelaren. De Europese spelers lijken veel minder onder de indruk van de graandeal.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren op €324,50 per ton. Dat is een stijging van €4,75 ten opzichte van een dag eerder. Op de CBoT moest tarwe een veer laten en sloot 1,3% lager op $8,06¾ per bushel (€286 per ton). Ook soja leverde iets in en sloot 0,9% lager. Maïs zat in de lift op de Amerikaanse beurs en pluste 0,3% hoger en kwam daarmee uit op $6,67½ per bushel (circa €253 per ton).

Kijk hier voor de actuele koersen

Het bereiken van een akkoord over verlening van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne had vooral op de Amerikaanse markt een duidelijk prijsdrukkend effect op de tarwe notering. De tarwe uit het Zwarte Zeegebied is voor Europa een veel grotere concurrent, maar in Parijs was afgezien van het begin van de handelsdag nauwelijks sprake van een prijsdrukkend effect. Volgens sommige analisten had de Europese handel al een flink voorschot genomen op verlenging van de deal. De sussende woorden van het westen na de raket inslag in Polen eerder deze week heeft handelaren de afgelopen dagen nog eens gestrekt in die gedachte.

Het Oekraïense ministerie van Landbouw maakte vandaag bekend dat boeren in het land 39,1 miljoen ton graan geoogst hebben tot zover dit seizoen. Van de totale opbrengst is 19,4 miljoen ton tarwe en 5,6 miljoen gerst. Ter vergelijking vorig jaar bedroeg de tarweoogst 32,2 miljoen ton en werd en 9,4 miljoen gerst gedorst. Oekraïense boeren zaaiden voor de oogst 2022 6 miljoen hectare tarwe, maar door de Russische invasie hebben ze maar 4,7 miljoen ton kunnen oogsten.

Te droog of veel te nat
Waar de uitvoer van tarwe uit het Zwarte Zeegebied voorlopig weer door kan gaan komen er uit andere grote exporterende landen berichten over tegenvallers met de beschikbaarheid van graan. Argentijnse boeren kunnen wel eens fors minder soja zaaien als er niet snel neerslag van betekenis valt. Volgens de graanbeurs van Buenos Aires zit 12% van het geplande areaal in de grond. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd op 29%. Het totale soja-areaal dit seizoen wordt door de beurs geraamd op 16,7 miljoen ton. In Australië kampen boeren juist met de gevolgen van extreme neerslag. Dat zorgt in New South Wales voor de grootste overstromingen in tientallen jaren en het gevaar is nog niet geweken. De focus is op het moment op reddingswerk, maar het is wel duidelijk dat ook de infrastructuur en gewassen in de getroffen regio's forse schade hebben opgelopen.

Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden