Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Rusland legt prijsplafond in de tarwemarkt

1 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese tarwemarkt is in tamelijk rustig vaartwater op het moment. Het aanbod van de goedkopere tarwe uit het Zwarte Zeegebied legt een plafond in de tarwemarkt volgens analisten. De grote prijsbewegingen op de granenmarkt komen nu uit Amerika.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif bewoog gisteren vooral zijwaarts. Het decembercontract tarwe sloot met €326,50 per ton €0,50 hoger. Op de CBoT zaten de tarwecontracten in de lift de afgelopen handelssessie. Het decembercontract sloot in Chicago 1,8% hoger op $7,71½ per bushel (circa €272 per ton). Soja sloot op de CBoT 0,7% hoger en maïs leverde 0,6% in op de Amerikaanse beurs.

Zowel tarwe als soja lieten volgens analisten een stijging zien door optimisme over mogelijke versoepelingen in het Chinese coronabeleid. Twee steden maakte gisteren (woensdag 30 november) namelijk bekend de coronamaatregelen enigszins te versoepelen. Een dag eerder raakten demonstranten nog slaags met de politie over het strenge beleid. China heeft het striktste anti-coronabeleid ter wereld, maar hier beginnen nu dus haarscheurtjes in te komen. De lockdowns en andere vrijheidsbeperkende maatregelen gaan ten koste van de vraag naar grondstoffen waaronder graan in China, dat een belangrijke speler is op de wereldmarkt. Nu er iets wordt versoepeld is de verwachting van analisten dat de Chinese vraag op de wereldmarkt beter overeind blijft.

Stimuleren werkt
In Argentinië neemt de export van soja weer een vlucht. De regering heeft net als eerder dit seizoen een regeling geopend waarmee boeren en handelaren tegen gunstige wisseltarieven soja in dollars kunnen verkopen. Dat doet Argentinië om de instroom van dollars te bevorderen. Dat lijkt ook nu succesvol te zijn. De graanbeurs van Buenos Aires melde dat de export van soja dinsdag is verdubbeld ten opzichte van een dag eerder.

Oekraïne exporteert maandelijks ongeveer 450.000 ton graan via Polen. Dat is circa 50% meer dan een halfjaar geleden, zo maakte de Poolse minister van Infrastructuur gisteren bekend. Sinds de Russische invasie en de daarop volgende blokkade van de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee wordt er gezocht naar alternatieve routes voor de graanexport. Polen speelt als buurland daarbij een belangrijke rol. Het aanbod van met name tarwe uit het Zwarte Zee gebied legt op het moment een plafond in de tarwemarkt.

Biobrandstof
De Amerikaanse milieudienst EPA is van plan het bijmengpercentage voor bio ethanol en ander biobrandstoffen in reguliere brandstoffen de komende drie jaar verder op te schroeven. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee goed ingevoerde bronnen. Als onderdeel van het hernieuwbare energiebeleid van de dienst worden nu waarschijnlijk ook elektrische voertuigen betrokken bij de biobrandstofplannen. Het wordt dan mogelijk om met bio-energie stroom op te wekken voor het opladen van elektrische voertuigen. Autofabrikanten zoals Tesla kunnen daarmee verhandelbare 'D3 credits' verdienen. De energie voor de elektrische voertuigen zou moeten worden opgewekt met biogas en niet uit bijvoorbeeld maïs zoals nu het geval is met bio-ethanol dat wordt bijgemengd in de benzine.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden