Regen in Argentinië, vorst op de Amerikaanse prairies en kou in Europa. Het weer domineert in de berichten over de granenmarkt vandaag met zowel prijsopstuwende als -dempende effecten. De aandacht van de markt verschuift daarmee wat meer van vraag naar graan richting de aanbodkant.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif liet gisteren een minimale stijging zien met €0,25 om te sluiten op €297,75 per ton. Op de CBoT leverde de graankoersen wat in. Tarwe sloot 0,7% lager op $7.48½ per bushel. Mais leverde 0,9% in en soja was de grootste daler met 1,3% om daarmee te sluiten op $14.60¾ per bushel.
De zorgen over de economische ontwikkeling blijven nu al dagen op de granenmarkt drukken. De dreigende recessie trekt ook aan de agrarische markten niet ongemerkt voorbij. Toch schuift het aandachtsgebied van verschillende analisten naar groeiomstandigheden en daarmee de verwachte opbrengsten van de gewassen. Soja springt er wat dat betreft misschien wel het meest uit. Afgelopen vrijdag en zaterdag viel er neerslag van betekenis in ongeveer de helft van de teeltregio's waar soja en maïs worden geteeld volgens Commodity Weather Group. Boeren in Argentinië hebben te maken met historische droogte waardoor een deel van het geplande soja-areaal (nog) niet is gezaaid en wat wel in de grond zit komt maar moeilijk op gang. De regen van de afgelopen dagen was dan ook meer dan welkom en zorgt voor een boost in kwarrende gewassen. Maar de problemen met droogte zijn zeker nog niet opgelost nu er neerslag is gevallen waarschuwen verschillende analisten. Het weer zal echt om moeten slaan willen we een trendbreuk krijgen en de opbrengstpotentie van de soja en maïs wezenlijk verhogen.
Oververhitte markt
In de VS blijft de moeizaam lopende export voor hoofdbrekens zorgen. De ietwat verbeterde uitganspositie van maïs en soja in Argentinië hielp de stemming daarbij niet. Ook de lagere prijzen van tarwe uit het Zwarte Zeegebied deden een duit in het zakje. In dat opzicht is het opvallend dat de Indiase overheid 2 tot 3 miljoen tarwe uit de interventievoorraad op de markt brengt in een poging de oververhitte (binnenlandse) tarwemarkt af te koelen. De tarwereserves van India zijn al tot het kleinste niveau in zes jaar geslonken. De Indiase regering lijkt door het op de markt brengen van de interventievoorraad in zekere mate een voorschot te nemen op een verwachte grote oogst die voor het land wordt verwacht, onder meer door een forse uitbreiding van het areaal.
Winter
Over een goede oogst van wintertarwe in de VS heerst onder analisten grote onzekerheid. Een koufront in grote delen van de noordelijkere prairies legde een bodem in de markt de afgelopen handelssessie. Droogte zorgde al voor een slechte start van de wintertarwe. Daar komt nu stevige kou overheen waardoor de zorgen over uitwintering van de tarwe toenemen. Dat zorgt dat de tarwenotering niet veel verder wegzakte.
In Europa zorgde de kou van de afgelopen dagen juist voor een betere winterhardheid van de tarwe. Dat schrijft althans het JRC-instituut van de Europese Commissie in de december editie van het Mars-bulletin. De herfst is mild verlopen en de tarwe was daardoor nauwelijks afgehard. Een winterse speldenprik eind november heeft volgens het JRC minimale schade veroorzaakt in delen van Duitsland en Polen. Koud weer in de eerste helft van december heeft ervoor gezorgd dat een groot deel van de wintertarwe in Europa alsnog koude tolerantie heeft opgebouwd. De sterke daling in de temperaturen die half december is ingezet kan nog wel voor problemen met uitwinteren in Midden- en Oost-Europa zorgen, waarschuwt het JRC.
Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.