Elena Larina / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Prijsvorming granenmarkt gaat met horten en stoten

29 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de Matif is wat gereserveerd terwijl op de de CBoT de prijzen stappen omhoog maakte. Kou in de VS en droogte in Argentinië worden daarbij door analisten als de belangrijkste drijfveren aangewezen. Mogelijke problemen met de scheepvaart in de Zwarte Zee lijkt vooralsnog     voorbij te trekken een de Europese graanmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif sloot gisteren met €0,75 marginaal lager op €314,50 per ton. Op de CboT zat er meer beweging in het maartcontract voor tarwe dat met 1,4% steeg naar $7.85½ per bushel. Soja pluste de afgelopen handelssessie 1,6% en kwam daarmee uit op $15.06½ per bushel. Maïs zat eveneens in de lift en sloot 1,2% hoger ten opzichte van de vorige slotkoers.

De extreme kou in de VS blijft de gemoederen op de tarwemarkt bezighouden. De omvang van de schade is nog niet vast te stellen maar dat een deel van de tarwe is uitgewinterd lijkt wel zeker. Dat de tarwenotering niet verder doorschiet komt volgens verschillende experts door het ruime aanbod van relatief goedkope tarwe uit Rusland. Door een koersdaling van de roebel is de Russische tarwe nog aantrekkelijker geworden voor buitenlandse kopers. Dan moeten er alleen wel schepen kunnen varen in de Russische wateren. En daar dreigt een kink in de kabel te komen.

Verzekeringen
Mogelijk kunnen schepen die varen in Rusland, Wit-Rusland of Oekraïne niet meer verzekerd worden tegen de eventuele gevolgen van oorlog, zo meldt persbureau Reuters. Reinsurers (herverzekeraars die bepaalde risico's van verzekeraars verzekeren) vernieuwen jaarlijks vaak per 1 januari de voorwaarden voor hun klanten en hebben nu de eerste kans aanpassingen te doen sinds de Russische invasie. Reders hebben doorgaans via een soort onderlinge waarborgmaatschappij een protection & indemnity-verzekering (P&I), die aansprakelijkheidsclaims van derden dekt, inclusief milieuschade en letsel en afzonderlijke polissen voor romp en machines waarmee vaartuigen zijn gedekt tegen fysieke schade. Door het mogelijk wegvallen van de dekking voor schepen in Russische en Oekraïense territoriale wateren wordt het voor charters moeilijker een verzekeraar te vinden, de premies stijgen en een deel van de schepen gaat mogelijk onverzekerd op pad, zo waarschuwen bronnen bij Reuters. Eerder circuleerde al het bericht dat er een aparte clausule zou komen in de polissen waarin aan oorlog gerelateerde schade aan schepen en vliegtuigen in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne uitgesloten wordt.

De maïs- maar vooral de sojanotering krijgt nog steeds in belangrijke mate steun van de droogte in Argentinië. In belangrijke teeltregio's is het droog en daar lijkt de komende dagen geen verandering in te komen. Het tijdvenster waarin soja gezaaid kan worden komt met rasse schreden naderbij. Het is al erg laat in de Argentijnse seizoen en na half januari komen niet veel kansen voorbij om nog soja te zaaien. De export van de soja-oogst 2021/22 in Argentinië loopt net iets achter op vorig seizoen. Dit seizoen is 78,9% uitgevoerd en vorig jaar stond de teller rond deze tijd op 80%. Afgelopen maand piekte de export omdat boeren en exporteurs gebruik van een door de overheid ingestelde gunstige wisselkoers voor graantransacties.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden