Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt zit in de lichtrode cijfers

10 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt sloot de afgelopen handelssessie over vrijwel de hele linie in de min. Een duidelijke oorzaak is daarvoor niet direct aan te wijzen met tegengestelde berichten uit Oekraïne en India. Mogelijk is de handel vooral druk met het innemen van posities voor de publicatie van het Wasde-rapport eind deze week. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt deed afgelopen handelssessie een klein stapje terug. Op de Matif sloot het maartcontract €3,50 lager op €296,50 per ton en op de CBoT zakte de tarwenotering met 0,3% naar $7.45½ per bushel. Ook maïs leverde iets in met 0,2%. Het januari contract voor soja zat nog wel in de plus, maar de overige contracten lieten een kleine daling zien.

Marktbureau APK-Inform waarschuwde gisteren dat het relatief zachte winterweer tot nu toe in Oekraïne later voor problemen kan gaan zorgen. Door regen de afgelopen herfst is een deel van de wintertarwe later dan optimaal gezaaid. Het zachte weer heeft er voor gezorgd dat een belangrijk deel van de wintertarwe nauwelijks winterhard is. Vooral de tarwe die er dun opstaat, is gevoelig voor schade mocht het later deze winter alsnog echt gaan vriezen. Verder heeft het warme weer ervoor gezorgd dat luizen, ziektes en schimmels zich lang hebben kunnen verspreiden in de wintergewassen.

In India zouden boeren dit jaar weleens een record tarweoogst tegemoet kunnen gaan. Dat stelt Reuters op basis van bronnen in de wetenschap en handel. Door de hoge tarweprijs hebben Indiase boeren meer tarwe gezaaid en vaker gekozen voor nieuwe rassen met een hoger potentiële opbrengst. Relatief lage temperaturen tijdens het groeiseizoen - dat loopt van oktober tot en met maart - hebben het geholpen voor een gunstige ontwikkeling van de tarwe in India. De totale oogst zou daardoor uitkomen op 112 miljoen ton in de prognoses. Vorig jaar bedroeg de oogst 106,84 miljoen ton bij de op één na grootste tarweproducent ter wereld. Een hittegolf tijdens de afrijping in februari zou nog roet in het eten kunnen gooien voor een topopbrengst (zoals vorig jaar gebeurde). Hoewel India een grote tarweproducent is, speelt het land op de wereldmarkt maar een relatief kleine rol. Veruit de meest tarwe die er wordt geproduceerd blijft in het eigen land. Door een grote oogst zou er ruimte kunnen ontstaan om meer te exporteren.

Amerikaanse en Europese handelaren nemen voorzichtig een voorschot op het Wasde-rapport dat donderdagavond Nederlandse tijd zal worden gepubliceerd. De verwachting is dat de tegenvallende opbrengsten van tarwe en soja in Argentinië (deels) weggestreept zullen worden tegen een matige lopende export uit de VS. Verder wordt ook de politieke onrust in Brazilië meegewogen op de granenmarkt. De koers van de Braziliaanse real zakte door de bestorming van het parlement door Bolosaro-aanhangers en dat maakt soja en maïs uit Brazilië voordeliger op de wereldmarkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden