Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt likt zijn wonden na verkoopdag

12 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt liet de afgelopen handelssessie een voorzichtig herstel zien na de verkoopronde een dag eerder. Oogstprognoses uit Zuid-Amerika blijven spelers op de markt bezighouden. Daarnaast worden ook de posities ingenomen in de aanloop naar het Wasde-rapport van het USDA dat vanavond Nederlandse tijd gepubliceerd zal worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,50 hoger op €293 per ton. Op de CBoT liet tarwe een nog wat stevigere beweging omhoog zien. Het maartcontract voor tarwe in Chicago sloot 1,2% hoger op $7,40 per bushel. Maïs en soja bewogen vooral zijwaarts op de Amerikaanse beurs. Maïs steeg 0,2% en soja noteerde 0,3% hoger.

De tarwemarkt wordt op het moment vooral beheerst door het aankomende Wasde-rapport. Op de wereldmarkt is er stevig concurrentie van tarwe uit het Zwarte Zeegebied en vooral de vraag naar tarwe uit de VS valt daardoor tegen. Analisten zijn vooral benieuwd naar hoe het USDA deze beweging meeneemt in de voorraadcijfers. Ook de goede tarweoogst in Australië en de te verwachten tarweoogst in India zorgen hoogstwaarschijnlijk voor verschuivingen op de tarwebalans.

Te droog of te nat
Voor de soja- en maïsmarkten zijn de ogen gericht op Zuid-Amerika. De Rosario-graanbeurs heeft in de sojaoogst verlaagt naar 37 miljoen ton voor Argentinië. In de vorige prognose ging de beurs uit van een oogst van 49 miljoen ton. Voor maïs is de opbrengstverwachting verlaagd met 10 miljoen ton naar 45 miljoen ton. De oorzaak is de extreme droogte in Argentinië. Het land heeft te maken met de ergste droogte in zestig jaar. De cijfers van de Rosario-graanbeurs zijn in lijn met de verwachtingen van de beurs in Buenos Aires die eerder deze week naar buiten kwamen.

Brazilië ligt juist op koers voor een recordsojaoogst. Dat schrijft althans het marktbureau Agroconsult. De totale sojaoogst komt naar verwachting uit op 153,4 miljoen ton. De zuidelijke delen van Brazilië hebben te kampen met droogte, maar desondanks ligt de verwachte opbrengst hoger dan vorig seizoen. Verspreid vallende buien hebben de schade dit jaar beperkt. In het centraal westelijk deel van Brazilië komt de sojaoogst nu traag op gang door regen volgens Agroconsult.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden