Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt zit in de hoek waar de klappen vallen

17 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering blijft onderdruk staan. Onder andere een topoogst in Rusland zorgt voor stevig concurrentie op de wereldmarkt. In Oekraïne vallen de graanopbrengsten tegen zo blijkt uit cijfers van het Oekraïense ministerie van landbouw. Ook in Zuid-Amerika lopen de oogstprognoses flink uit een. Brazilië zou wel eens een record hoeveelheid soja kunnen dorsen terwijl in Argentinië droogte een probleem blijft.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe moest ook gisteren weer inleveren op de Matif. De koers daalde met €1,25 ten opzichte van de slotkoers van voor het weekend naar €287,50 per ton. De Amerikaanse beurs was gisteren gesloten in verband met Martin Luther King Day.

Het ruime aanbod van tarwe uit Rusland door een grote oogst woog volgens enkele analisten vrij zwaar op de markt. De concurrentie op de wereldmarkt is daardoor stevig en dat zet de prijzen onder druk. Ietwat tegenvallend cijfers van de Russische export over de tweede week van januari versterkte dat gevoel nog wat. De graanoogst in Oekraïne komt volgens de voorlopige cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw fors lager uit dan vorig seizoen. Tot 12 januari is 51 miljoen ton graan geoogst van 94% van het verwachte oogstbare areaal. Vorig seizoen kwam de totale graanoogst uit op 86 miljoen ton. De kleinere Oekraïense oogst komt deels doordat delen van het land nu bezet zijn door Rusland en deels door lagere opbrengsten per hectare.

15% van maïs niet geoogst
Maïs is het belangrijkste gewas dat nu nog vaststaat. De totale Oekraïense maïsoogst staat tot nu toe op 23,5 miljoen ton en 85% van het areaal is binnen. De kwaliteit van de maïs die nu nog in het land staat is een punt van zorg voor de betrokken boeren. Door het kwakkelende winterweer en vergevorderde afrijping gaat de maïs legeren en krijgen schimmels makkelijk vat op het gewas.

Analisten verwachten voor Brazilië een recordsojaoogst. Dat is althans de uitkomst van een poll gehouden door Reuters die gisteren (maandag 16 januari) is gepubliceerd. De totale sojaoogst voor het seizoen 2022/23 zou net onder de 153 miljoen ton blijven steken. De grote oogst is het resultaat van een groei in het gezaaide areaal en hoge opbrengsten per hectare door gunstig weer in grote delen van het land. Iets zuidelijker in Latijns-Amerika, in Argentinië werkte het weer tot nu toe dit seizoen minder goed mee voor hoge opbrengsten. Daar kampen boeren met de gevolgen van droogte. Daar zit wel wat verandering in te komen. De weerberichten voorzien regen de komende dagen. De neerslag kan de droge gewassen een stimulans geven, maar verschillende analisten waarschuwen wel dat daarmee niet alle problemen opgelost zijn. In de eerste plaats valt er volgens de weermodellen maar een beperkte hoeveelheid regen. Daarnaast staan soja en maïs op een achterstand en dat wordt niet zomaar goedgemaakt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden