Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Het weer in Zuid-Amerika drukt op de granenmarkt

19 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Verbeterde weerberichten voor Zuid-Amerika zetten de prijzen van maïs en soja onder druk. De oogstverwachtingen voor Argentinië blijven nog wel een zorgenkindje, waarschuwen analisten. Op de tarwemarkt blijft het Zwarte Zeegebied een belangrijke onzekere factor. Poetin hintte gisteren nog op mogelijke exportbeperkingen voor graan, maar dat lijkt nu alweer een beetje ontkracht te worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren op €288,75 per ton. Dat is €1 hoger ten opzichte van een dag eerder. Op de CBoT sloten de noteringen in het rood. Tarwe leverde 1,2% in en sloot op $7.42½ per bushel. Maïs kwam 0,6% lager uit op $6.81¼ per bushel en soja sloot op $15.24½ per bushel, oftewel 1% lager.

Regen in de weerberichten voor Argentinië en droog, gunstig oogstweer in Centraal-Brazilië zette met name de prijs van soja en maïs onder druk. De gewassen in de door droogte geteisterde gebieden in Argentinië kunnen een flinke boost krijgen van de regen. Enkele analisten waarschuwen wel niet te optimistisch te worden over de opbrengstpotentie. Boeren hebben relatief lang gewacht met zaaien en het gewas is op achterstand begonnen. De kans op een bovengemiddelde oogst in Argentinië is daardoor eigenlijk al verkeken. Voor Brazilië wordt het lopende seizoen wel een topsojaoogst voorzien. Cargill en Viterra hebben twee schepen die onderweg zijn om in Brazilië soja te laden. Dat is niets vreemds, maar de bestemming zou Argentinië zijn, schrijft Reuters op basis van de scheepsdata. Dat er in de periode tussen de sojaoogsten in Argentinië het oliehoudende zaad van Brazilië naar Argentinië gaat om de verwerkers in de luwe periode draaiende te houden, gebeurt vaker. Maar meestal begint die import later. De tegenvallende oogstprognoses in Argentinië en de hoge marges in de sojaverwerking stimuleren de vraag naar soja in Argentinië volgens experts.

Traineren
Op de tarwemarkt is de blik van analisten vooral gericht op het Zwarte Zeegebied. De VN riep gisteren partijen die betrokken zijn bij de graandeal op om inefficiënties in de logistiek te verhelpen. Meer dan honderd schepen liggen voor Turkije te wachten op inspectie voordat ze verder kunnen varen. In het statement wordt niet naar een specifieke partij gewezen, maar vorige week beschuldigde VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield Rusland van het moedwillige vertragen van de inspecties van de graanschepen bij de Zwarte Zee.

De uitspraken van Poetin over het veiligstellen van de eigen graanvoorraad werken ook nog na in de tarwemarkt. De Russische president hintte op mogelijke exportbeperkingen maar deed daarover geen specifieke mededelingen of concrete voorstellen. Het Russische ministerie van Landbouw maakte vandaag bekend dat het verwacht dat de Russische graanexport voor het seizoen 2022/23 op 55 tot 60 miljoen ton uitkomt. Het ministerie zou ook geen plannen hebben om de exportquota te verlagen. Dat schrijft althans het Russische persbureau Interfax.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden