Shutterstock

Nieuws Koolzaad

Duitse milieuminister schokt koolzaadmarkt

23 Januari 2023 - Niels van der Boom

De koers van koolzaad op de termijnmarkt Matif sloot vrijdagmiddag op het laagste prijsniveau in anderhalf jaar tijd. Sinds 1 januari heeft het januaricontract inmiddels 8,7% in waarde verloren. Vooral uitspraken van de Duitse milieuminister Steffi Lemke laten hun sporen na.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koolzaadprijs schreef de gehele week rode cijfers. Vrijdag werd de week gesloten op €533 per ton, maar eerder die week kwam de grootste klap. In twee dagen verloor het contract ruim €25 per ton. De Europese markt bleek erg gevoelig voor uitspraken die de Duitse milieuminister Steffi Lemke dinsdag 17 januari deed. Het zorgde voor een kettingreactie van Duitse beurshandelaren die uit de markt stapte. De slotkoers is de laagste prijs sinds 4 augustus 2021.

Uitfasering biobrandstoffen
De website van het milieuministerie publiceerde uitspraken die minister Lemke deed ten aanzien van biobrandstoffen. Daar wil Duitsland op korte termijn van afstappen omdat het, in de woorden van Lemke, 'zorgt voor verlies aan biodiversiteit en een aanslag is op het landgebruik'. Volgens haar is 20% van het Duitse landbouwareaal (17 miljoen hectare) benodigd om 4% van de fossiele brandstoffen te vervangen. Kosten en baten wegen daarmee niet tegen elkaar op.

Dit jaar al wordt palmolie niet langer als biobrandstof ingezet, maar ook koolzaad kan op termijn niet langer worden ingezet als bestandsdeel van biodiesel en bio-ethanol. De plannen van Lemke - die nog aan het kabinet moeten worden gepresenteerd - kunnen rekenen op steun van landbouwminister en Grünen-partijgenoot Cem Özdemir. Ook hij is van mening dat voedselgewassen niet als grondstof voor biobrandstof mogen dienen.

Op dit moment wordt 4,4% biobrandstof uit koolzaad, korrelmaïs, tarwe of soja bijgemengd in biodiesel en ethanol. Dit percentage wordt in 2024 afgebouwd tot 2,3% en in 2030 gaat dat naar nul. Opvallend is dat de milieuminister met geen woord repte over de productie van biogas, waarvoor vooral snijmaïs wordt verbouwd.

Impact van uitspraken
De impact van de Duitse milieumaatregelen treft ook andere koolzaadproducenten. Australië exporteert 30% van zijn volume naar Duitsland, voor biobrandstofproductie. Als gevolg daalde de prijzen 'down under'. Ook de Canadese termijnmarkt in Winnipeg noteerde lager.

Lagere sojaprijs
Naast het nieuws uit Duitsland spelen meer factoren mee die zorgen voor een mineurstemming op de Parijse termijnmarkt. Op de CBoT in Chicago daalde het prijsniveau voor sojabonen afgelopen week met 2,2%, wat ook een neveneffect op koolzaad heeft. Toch blijf de sojaprijs relatief hoog vanwege droogte in Argentinië en de impact die dat heeft op de oogst in het land. Regenval afgelopen weekend en meer water in de voorspelling zorgen wel voor een iets gematigde verwachting.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden