Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïense tarwe blijft in de EU hangen

31 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Lage temperaturen die later deze week in de VS worden voorspeld geven de tarwemarkt momenteel steun. Tevens is volgens analisten de conditie van de wintertarwe voor de komende oogst in Amerika een punt van zorg. In de EU zwelt de kritiek aan op de maatregelen die Oekraïne helpen graan te exporten. Die pakken niet uit zoals bedoeld en hebben een ernstig marktverstorend effect, stellen zes EU-lidstaten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe sloot gisteren op de Matif op €287,50 per ton. Dat is €1,59 hoger dan de slotkoers van voor het weekend. Op de CBoT kroop de tarwenotering langzaam maar zeker omhoog naar het hoogste niveau in vier weken. Het maartcontract tarwe op de beurs in Chicago sloot op $7.52½ per bushel. De koers van maïs bewoog vooral zijwaarts en sloot 0,1% hoger op $6.83¾ per bushel. Soja zat in de lift en sloot 1,7% hoger dan voor het weekend.

Koud weer dat voor later deze week in de VS wordt voorspeld, gaf de tarwenoteringen de wind in de zeilen. Verder gaven ook de Amerikaanse exportcijfers de tarwekoers een zetje in de rug. Afgelopen week werd 445.000 ton tarwe door de VS geëxporteerd en dat zat aan de bovenkant van de verachtingen van de handel. In totaal heeft de VS daarmee tot nu toe dit seizoen 13,2 miljoen ton tarwe uitgevoerd. De export loopt daarmee 2,9% achter op vorig seizoen. Het USDA kwam gisteren eveneens met cijfers over de conditie van de wintertarwe in de belangrijke teeltregio's. 59% procent van het tarweareaal in de VS heeft te maken met droogte. Een maand geleden was de nog 69% van het areaal. In Kansas staat 21% van het wintertarweareaal er goed of excellent op. Dat was in december 19%. Ook in Nebraska en Zuid-Dakota verbeterde de conditie. In Oklahoma is de conditie van de wintertarwe fors verslechterd. Deze maand krijgt 17% van het areaal de rating goed of excellent terwijl dat in december nog 38% was. In Colorado en Montana verslechterde de conditie van de tarwe eveneens.

Concurrentie
In de EU hebben zes lidstaten gisteren (maandag 30 januari) een verzoek ingediend tijdens de vergadering van de Europese ministers van Landbouw om maatregelen te nemen tegen de instroom van goedkope tarwe uit Oekraïne. Polen, Roemenië, Hongarije, Bulgarije, Slowakije en Tsjechië stellen dat de import van goedkope tarwe uit Oekraïne - die bovendien niet voldoet aan de Europese kwaliteitsstandaard - de lokale markt ontwricht. Door de oorlog in Oekraïne loopt de graanexport uit het land moeizaam en de EU is Oekraïne te hulp geschoten door onder andere importheffingen voor een jaar op te heffen.

De zes lidstaten benadrukken niet tegen hulp aan Oekraïne te zijn, maar vragen aandacht voor de gevolgen die de maatregelen hebben op de interne Europese markt. Ze stellen dat er werk moet worden gemaakt van de doorvoer van het Oekraïense graan naar de definitieve bestemmingen, voornamelijk landen in Afrika. De zes staten eisen niet alleen een nieuw instrument - een vangnet in verband met goedkoop graan uit Oekraïne - maar willen ook de terugkeer van de gekoppelde steun, die juist is afgeschaft in het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid. Verder pleiten de landen voor de versterking van solidariteitscorridors zodat Oekraïense producten hun eindbestemming bereiken en de EU alleen als doorvoergebied wordt gebruikt.

Te laat ingegrepen
In India is op de lokale markt de tarweprijs gisteren met 13% gedaald naar omgerekend circa €320 per ton na de records die vorige week werden verbroken. De reden daarvoor is dat de regering 3 miljoen ton tarwe uit de interventievoorraad op de markt heeft gebracht. Volgens verschillende handelaren heeft de Indiase regering wel erg lang gewacht met het op de markt brengen van de interventievoorraad. De interventievoorraad is het afgelopen jaar al meer dan gehalveerd door de onrust op de granenmarkt veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. De interventievoorraad zal komende lente en zomer weer verder aangevuld moeten worden, stellen sommige experts. De grote vraag is volgens sommige analisten of en wanneer de tarweprijs onder de drempelwaarde zal zakken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden