Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt zoekt naar bevestiging Chinese vraag

2 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt geeft wisselende signalen. Tarwe maakte een correctie na de stijging eerder deze week. Ook soja sloot lager mede door de goede oogstverwachtingen in Brazilië. Verder werd bekend dat Egyptische staatsinkoper de maïs tender die deze week werd gesloten heeft geannuleerd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €2,50 in en sloot daarmee op €285,25 per ton. Op de CBoT daalde tarwe met 0,2% naar $7.59¾ per bushel. Maïs sloot in de plus op de Amerikaanse beurs en kwam 0,2% hoger uit op $6.81 per bushel. Soja was de afgelopen handelssessie de grootste daler en kwam 1,2% lager uit.

De kleine correctie op de tarwemarkt komt volgens enkele analisten vooral door speculanten die nu hun winst nemen na de stijging op de Amerikaanse beurs eerder deze week. De conditie van de wintertarwe op de prairies in de VS blijft een punt van zorg. Het USDA kwam eerder week met cijfers die laten zien dat in verschillende staten de conditie van het gewas behoorlijk achteruit is gegaan, voornamelijk vanwege droogte. De kou van deze week kan de wintertarwe nog een tik geven.

De granenmarkt zoekt naar signalen dat de vraag vanuit China aantrekt. De verwachting was dat na het Chinees Nieuwjaar de vraag naar graan aan zou trekken. De spelers op de markt kijken nu naar indicatoren dat China inderdaad aan de markt is. Mede daarom wordt er met extra belangstelling gekeken naar de exportcijfers van onder meer het USDA die later deze week naar buiten komen.

Recordoogst
De koers van soja staat ondertussen onder druk. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de oogst van soja in Brazilië waar de combines volop rijden op het moment. Voor het land wordt een recordoogst van soja verwacht. Met het vorderen van de oogst zal duidelijk worden of deze hoge verwachtingen terecht blijken te zijn. StoneX verhoogde de verwachte sojaoogst met 410.000 ton naar 154,2 miljoen ton. Buurland Argentinië heeft juist een heel matige oogstverwachting door de droogte die volgens de weersvoorspellers zeker nog een week aanhoudt. De vereniging van graanexporteurs en verwerkers maakte vandaag bekend dat de inkomsten uit de export van graan, oliehoudende zaden en daarvan afgeleide producten met 61% is gedaald in januari ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Het Egyptische staatsinkoopbureau GASC annuleerde gisteren de tender voor maïs voor levering eind februari en begin maart. De prijzen in de tender liepen van $300 tot $316 per ton, exclusief transport. Zojuist is een tender voor tarwe gesloten door GASC. Dertien leveranciers hebben daarin een aanbod gedaan maar de prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden